extrametal

Gala: Obilježen blagdan sv. Ante i 75. obljetnica mučeničke smrti fra Metoda Vezilića

Autor/ica
Objavljeno: 15 lipnja, 2019

Izvor: Župa Gala-Gljev

Župna zajednica Svih Svetih Gala-Gljev, u četvrtak 13. lipnja 2019. godine, proslavila je blagdan sv. Ante Padovanskog i obilježila 75. obljetnicu mučeničke smrti župnika fra Metoda Vezilića (1883.-1944.), kojeg su partizani ubili bez suda i prava na obranu. Slavlje je održano u zaseoku Jandrek, gdje se od davnine nalazila kapela sv. Ante i gdje su živjeli župnici sve do svibnja 1944. godine.

 

Euharistijsko slavlje predvodio je mještanin fra Antonio Mravak uz koncelebarciju župnika fra Mladena Marića. U propovijedi fra Antonio je naglasio da mjesto održavanja slavlja važno za povijest Župe Gala-Gljev. Na tom mjestu živjeli su župnici do 1944. godine, a Galjani i Gljevljani su se krstili, ispovijedali i vjenčavali u kapeli Sv. Ante kako svjedoče pisani tragovi u Maticama krštenih i vjenčanih.

 

Govoreći o svjetlom liku župnika mučenika fra Metoda Vezilića, predvoditelj je istakao da je fra Metod za vjernike bio sveti župnik, a to su priznali i njegovi progonitelji koji su se našli pred pritiscima mještana Gale i Gljeva, jer su tražili da kažu zbog čega su ubili njihovog svećenika. Na ove pritiske Partija i partizani iz Gale te okolnih mjesta kontinuirano su širili laži o fra Metodu preko propagandnih letaka i konferenca, jer su se bojali da će se u narodu stvoriti mit o mučeničkoj i nedužnoj smrti ovog franjevca. Predvoditelj je ovo potkrijepio arhivskim dokumentom OZN-e.

Na završetku slavlja fra Antonio je predmolio molitvu blagoslova ljiljana i djece te ih sve stavio pod svečev moćni zagovor.

Za ovu proslavu uz pomoć župljana, Mjesnog odbora Gala, Županije Splitsko-dalmatinske, Grada Trilja, Općine Hrvace i drugih dobročinitelja na kapeli je postavljena preslica sa zvonom. Unutrašnjost kapele je u potpunosti uređena, kao i prostor oko kapele. Naime, 2012. godine ondašnji župnik fra Ivan Norac-Kljajo je na temeljima ostataka stare kapele sv. Ante podigao novu kapelu i od tada se svake godine na svečev blagdan okupljaju Galjani i Gljevljani na misi i blagoslovu djece.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh