banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Gostovanje Andree Matoševića u ‘Jesenjarenju’

Autor/ica
Objavljeno: 9 studenoga, 2019
film sretno

Sinoć je u Galeriji Sikirica u okviru programa ‘Jesenjarenja’ gostovao Andrea Matošević, ugledni znanstvenik i nadasve zanimljiv predavač koji je sinoćnju publiku upoznao sa zanimljivom temom povijesti rudarenja u Labinštini.

Predavanje ‘Pod zemljom: antropologija rudarenja na Labinštini u XX. stoljeću’ bavi se poviješću rudarenja, ali i gospodarskim i političko-društvenim aspektima rudarstva kao ljudske djelatnosti.

Nakon predavanja i razgovora s publikom, druženja je nastavljeno uz dokumentarni film ‘Sretno’ Dalibora Matanića, koji se također tiče priče o labinskim rudarima.

Film prati događaje u rudniku Tupljak u blizini Labina, koji nakon zatvaranja 1998. godine započinje novi život u okviru umjetničkog projekta Labin ArtExpress, čime i radnici, koji su zatvaranjem rudnika ostali na ulici, dobivaju novi prostor afirmacije. Bivša i nova funkcija rudnika prikazana je kroz iskaze rudara i voditelja Labin Arta.

‘Jesenjarenje’ se pomalo se približava kraju, a na predzadnjem susretu u programu će gostovati poznati splitski književnik, Nebojša Lujanović, čije je recentno izdanje, roman ‘Južina’ pokupio brojne nagrade stručne javnosti i publike. Roman se može čitati kao uzbudljivi krimić, ali i društvena kronika grada Splita, Dalmacije, pa čak i Hrvatske.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh