Grad Sinj: Upozorenje na moguće vremenske neprilike

Autor/ica
Objavljeno: 29 studenoga, 2021
SNIJEG

Gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj uputio je dopis svim redovnim službama koje se zaštitom i spašavanjem bave u redovitoj djelatnosti kao i građanima Grada Sinja, s naslovom ‘Upozorenje na opasne vremenske pojave za 29. studenoga do 5. prosinca 2021.’, u skladu sa Standardnim operativnim postupkom za korištenje vremenskih prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda.

U dopisu se navodi:

‘Danas je počeo padati snijeg u višim predjelima cetinskoga kraja, konkretno na području Zelova. Sutra će, prema najavama meteorologa, u gorskim predjelima padati snijeg praćen jakom orkanskom burom. U nižim predjelima očekuje se orkanska bura 30. studenoga dok se u ostalim danima do 5. prosinca očekuje obilna kiša u dalmatinskoj Zagori. Oočekuje se porast vodostaja tijekom četvrtka, petka i subote zbog najavljenih većih oborina od srijede navečer pa do subote ujutro (očekivane oborine će biti u Dalmaciji od 40 mm do čak 93 mm/m2), a moguće su i veće lokalne oborine od navedenih.

Nalažem da se sve nadležne službe obavijeste o opasnoj vremenskoj pojavi i da se stave u pripravnost s obzirom na moguću ugrozu ljudi i imovine na pojedinim područjima Grada Sinja. Sve glavne prometnice će se održavati sukladno operativnim planovima održavanja državnih, županijskih, te nerazvrstanih cesta na području grada Sinja po prioritetima.

Zbog velikih oborina uz Jadransko more i u njegovom zaleđu (najviše u Dalmaciji) koje će pasti od 01.12. do 04.12.2021., a koje će ponegdje imati veći intezitet, mogu se očekivati URBANE POPLAVE u gradovima i poplave na svim područjima gdje se nalaze bujični vodotoci. U skladu s time, djelatnici Hrvatskih voda, Vodoprivrede i svih ostalih firmi koje sudjeluju u obrani od poplava, trebaju poduzeti sve potrebne predradnje (provjeriti prohodnost korita, stanje nasipa i vodnih građevina,…), aktivno pratiti razvoj hidro meteoroloških prilika na područjima na kojima se očekuju velike oborine, kako bi ako zatreba – mogli pravovremeno reagirati i poduzeti sve potrebne i zakonom utvrđene mjere te tako na minimum svesti moguće materijalne štete i ugroze za život i zdravlje građana na poplavljenom području.

S poštovanjem,

Gradonačelnik Grada Sinja

Miro Bulj’

SINJ – UPOZORENJE NA MOGUĆE VREMENSKE NEPRILIKE

SNIJEG

ferata@ferata.hr
0997370409