mel

Grad Trilj dobio INTERREG projekt

Autor/ica
Objavljeno: 21 veljače, 2024
Trilj

Izvor: Ivan Bugarin; Foto. Arhiva Ferate

Izvanrednu vijest vezanu za dobivanje INTERREG projekta prezentirao nam je Ivan Bugarin, gradonačelnik Trilja.

INTERREG je inicijativa Zajednice (Community Initiative) za potporu razvoja pograničnih područja zemalja članica. Pokrenuta je prije 24 godine s ciljem razvijanja pogranične suradnje između pograničnih područja na unutarnjim i vanjskim granicama EU koje su radi svojeg geografskog položaja u nezavidnom položaju i često izolirane od glavnih ekonomskih središta u zemlji. Zemlje članice EU financiraju svoje sudjelovanje u inicijativi INTERREG iz Europskog fonda za regionalni razvoj i iz vlastitih sredstava.

Projekt ‘CircleAware: Poticanje svijesti i ubrzanje tranzicije kružnog gospodarstva’ predan je u sustav JEMS u studenom 2023. godine, kazao je Bugarin:

‘Ukupna vrijednost projekta je oko 800.000,00 eura, Gradu Trilju pripada više od 480.000,00 eura, uz sudjelovanje u sufinanciranju u iznosu nešto manjem od 80.000,00 eura. Provedba pilot akcije CircleAware dovest će do poboljšanja u praksi gospodarenja otpadom, uključujući odvajanje otpada i recikliranje, što rezultira čišćim i zdravijim životnim okolišem. Fokusom na podizanje svijesti o kružnom gospodarstvu promicat će održivo upravljanje resursima i smanjenje otpada, što će pozitivno utjecati na više kružno i regenerativno gospodarenje. Povećanje kapaciteta kroz obuku i radionice osigurat će predstavnici uprave za učinkovitu provedbu kružnog gospodarstva i integrirati ih u lokalne politike i strategije. Obrazovni programi za škole će uključiti mlađu generaciju kroz poticanje osjećaja odgovornosti prema okolišu i održivoj praksi.’

Gradu Trilju je potrebna kupnja multikompostera za pravilno razvrstavanje otpada i kompostiranje, spremnika za biootpad, kao i nabava samopodiznog vozila, koje će se koristiti za pražnjenje novonabavljenih spremnika i prikupljanje otpada. Proizvedeni kompost koristit će se za bioorgansku proizvodnju lokalnih poljoprivrednih proizvođača (OPG). Cijeli sustav podržavala bi i digitalna aplikacija koja svemu daje dodatni doprinos, najavio je gradonačelnik Bugarin:

‘Treba naglasiti da se radi o cjelovitoj platformi koja sve potrebne radnje i tražene podatke čini transparentnim i dostupnim te uz navedeno posjeduje edukacijsku i odgojnu komponentu preko kojih će se ostvariti održivost s naglaskom na perspektivu. Ovom prilikom zahvaljujem gradskim službama i svima koji su radili kako bi se projekt dobio u interesu građana.’

ferata@ferata.hr
0997370409