Gradonačelnik Bulj: ‘Nadam se da ćemo na sljedeću Alku pozvati Papu’

Autor/ica
Objavljeno: 10 kolovoza, 2022

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj jučer je, u nazočnosti svoga zamjenika Denisa Bobete, primio slavodobitnika 307. Sinjske Alke Franu Ivkovića i njegovog alkarskog momka Marija Blajića, pobjednika Bare Ivu Zoricu, njegovog momka Miljenka Lovrića i pobjednika Čoje Franu Talaju, te alkarskog vojvodu Maria Šušnjaru.

Gradonačelnik im je čestitao na uspjehua te na odlično odrađenim alkarskim natjecanjima.

‘Nakon alkarskih svečanosti, viteške Alke i Bare i Čoje, na kojima su bile i pripete, ostavili ste dobar dojam i našim domaćinima i gostima, dobro ste prezentirali našu Alku. Kao gradonačelnik, što se tiče povorke i odrađenih zadaća, sam prezadovoljan. Vidio sam da je ostavljen dobar dojam i na naše goste što je najvažnije’, poručio je Bulj te dodao:

‘Ostale problematične stvari kojih ima, morat ćemo riješiti naknadno, između Grada i Uprave VAD-a, ali to su stvari koje se tiču drugih dimenzija.’

Govoreći o gostima na Alki, gradonačelnik je kazao da je s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom razgovarao prije i nakon natjecanja.

‘Pahor mi je rekao da je često pratio Alku na televiziji, ali da mu je sada ostavila sasvim drugačiji dojam. Nadam se da će njegov dolazak postati tradicija i da ćemo pronaći način da se pozovu i predsjednici drugih država. Najljepše bi bilo da, a to Sinj i Alka zaslužuju, da zajednički Svetište, VAD i Grad već na sljedeću Alku pozovu Papu, jer je ta bitka pod Sinjem bitka i kršćanska, u njoj se borilo i za kršćanske vrijednosti, ovdje se borilo za opstanak zapadne civilizacije u to vrijeme. Biskupija, provincija, država, svi moramo zajednički napraviti sve da se to ostvari’, istaknuo je Bulj.

Vojvoda Mario Šušnjara zahvalio se gradonačelniku u ime svih alkara i VAD-a na prijemu.

‘Ovo je jedan lijep običaj i znak pažnje koji sigurno daje jednu dodatnu dimenziju i samoj pobjedi u Alci. Smatram da su postignuti ciljevi, Alka je otrčana dobro, bila je zanimljiva. S aspekta Grada je privukla veliki broj ljudi što je dobro i za ekonomiju, ali i što je pronijet dobar glas šire i da će dovesti nove ljude u Sinj. Nama već nakon analize Alke počinju pripreme za 308. nadmetanja, za koja bih volio da napravimo još jedan iskorak. Svakako ćemo se sljedeće godine potruditi još nekoga dovesti na Alku’, rekao je Šušnjara, ističući kako bi se Alka uskoro trebala predstaviti i u Francuskoj, što će doprinijeti njenoj internacionalizaciji, te da u tome i VAD i Grad i Svetište moraju imati zajedničku ulogu.

Gradonačelnik je najavio i pripremu projekta obnove štala na Hipodromu koje su u vlasništvu Grada Sinja. Rekao je da će taj projekt biti kandidiran za EU fondove.

‘Da štale budu uvjetne jer od Mediteranskih igara, od kada su napravljene, nije bilo značajnijih ulaganja. Projekt je u izradi. Ići će i javni poziv za izgradnju štala kod jahaone, u sklopu IEC-a i taj je projekt vrlo važan za cijeli konjički sport, ali i pripremu mladih dečkiju koji imaju ambiciju postati alkari’, rekao je Bulj.

Vojvoda Mario Šušnjara je rekao da je taj projekt vrlo važan za održavanje Alke.

‘To je jedan jako važan element koji se reflektira na kvalitetu Alke, tako da se zahvaljujem što ste to prepoznali. Njime će i konji biti sigurniji, a samim tim će ‘skočiti’ i kvaliteta Alke’, rekao je.

Bulj je rekao kako Alka mora biti zajednički interes i Grada i VAD-a i Svetišta, jer može biti zamašnjak razvoja gospodarstva.

Slavodobitnik Frano Ivković, kao i pobjednik Bare, Zorica i Čoje, Talaja, zahvalili su gradonačelniku na prijemu, te su čestitali ostalim alkarima na junačkom megdanu.

‘Mislim da su i Alka i Bara i Čoja bile jedinstvene. Nije bilo lako izdržati na onoliko visokim temperaturama’, dodao je Ivković.

Gradonačelnik je na kraju rekao da ga veseli što je na Alki bio nezapamćen broj posjetitelja, kako domaćih tako i stranih turista, te da je primijetno da se povećala vidljivost grada Sinja na turističkoj karti Hrvatske. Na kraju prijema, uručio je prigodne darove slavodobitniku Alke te pobjednicima Bare i Čoje.

ferata@ferata.hr
0997370409