Advent Sinj
ogrijevno bukovo drvo X

Gradonačelnik Bulj ponovo o slučaju ‘Ređija’

Autor/ica
Objavljeno: 15 studenoga, 2023
bulj pm

Sinjski gradonačelnik Miro Bulj danas je u programu Hit radija ponovo govorio o problemu ‘Ređije’, odnosno osvrnuo se na novinske članke Tonija Paštara objavljene u Slobodnoj Dalmaciji  Moćni splitski poduzetnik odriješio kesu i kupio vrhunski kompleks u srcu grada; mogao je to napraviti i – Miro Bulj!? i Laže li Miro Bulj cjelokupnu javnost oko posla s velikim kompleksom čiji je vlasnik postao moćni splitski poduzetnik? 

Gradonačelnik je ponovo kazao da je on prvi ‘Fortenovoj’ poslao pismo namjere vezano za kompleks Ređije, nakon čega je bio i na sastancima.

‘Došao mi je odgovor s Geoportala o česticama. Ja sam bio na sastancima jer su me zanimali i Tripalov voćnjak i Ređija. Ovdje se zaboravlja reći da je za 800 tisuća eura 2020. godine bio gotov dokument za Gradsko vijeće, da je iznos neprihvatljiv. Sada je 1,6 milijuna eura, kao prihvatljivo? Ređija je područje koje je kulturna baština i bez Grada i Konzervatorskog odjela se ne može ništa graditi. Postavlja se ključno pitanje zašto se tu štite Županija i država. Jesu li oni te 2020. godine odgovorili na ponudu?’

Na pitanje zašto nije o svemu izvijestio Gradsko vijeće koje je moglo donijeti odluku o kupnji ili isto odbiti, gradonačelnik je odgovorio:

‘Zato što ja taj papir na svoj stol nisam dobio. Da li ja griješim, a vjerojatno griješim, a nisam sveta krava. Prva ponuda je bila 800 tisuća eura, a ovdje je riječ o 1,6 milijuna eura i pitanje je što se na tom prostoru može raditi, a ja se borim isključivo za interese ovoga naroda’.

Bulj je dalje kazao da je dopis koji mu je Fortenova uputila javno pokazao svim medijima.

‘ I vama sam ga donio zadnji put, samo sam ga zaboravio dostaviti. Držao sam ga ovdje u ruci’, kazao je gradonačelnik.

Bulj je istaknuo i da Grad Sinj nikada nije bio vlasnik Ređije te da mu ne pada na pamet plaćati nešto čija je cijena 2020. godine bila 800 tiusća eura, a sada je 1,6 milijuna eura.

‘Ja osobno davati toliki novac za kulturno zaštićenu baštinu, gdje ne smijete jedan kamen pomaknuti i ulagati, gdje se ne plaća komunalna naknada i ne ulaže za duplo veću cijenu?’

U nastavku razgovora gradonačelnik je kazao da nije znao za iznose za koje se prodaje prostor Ređije, ni 2020. godine ni 2022. godine.

Na pitanje voditeljice zašto nakon razgovora s poduzetnikom koji je ponudio Gradu Ređiju za 1,6 milijuna eura nije o svemu obavijestio Gradsko vijeće, gradonačelnik je odgovorio:

‘Ja nisam pitao čovjeka za cijenu. On je došao s idejnim planom, a ja tu nisam mjerodavan niti je to ikada bila gradska imovina. On je iznio svoj plan, ja sam ga saslušao ne znajući što će se događati. Ja sam i sada otvoren za razgovor, da se plati prva cijena od 800 tisuća eura.’

Gradonačelnik Bulj je kazao da mu je poduzetnik koji je kupio Ređiju predstavio idejni projekt uređenja, no o tome nije želio govoriti, navodeći kako bi o tome trebao govoriti sam poduzetnik.

‘Ja vidim interes Grada u svemu tome, da Grad ima svoje udjele u racionalnoj financijskoj konstrukciji. Ja sam osobno bio zainteresiran za ovu prvu zgradu. Ako se bude prodavalo, a cijena ne bude racionalna, onda će to morati ići na Gradsko vijeće.

Cijeli razgovor s gradonačelnikom Mirom Buljem u cijelosti možete preslušati OVDJE.

ferata@ferata.hr
0997370409