tramax

Gulić pitao gradonačelnicu za solarnu elektranu Obrovac Sinjski, a Vučković za kamenolom na Gredi

Autor/ica
Objavljeno: 18 studenoga, 2019
gulic vuckovic

U okviru aktualnog sata 26. sjednice sinjskog Gradskog vijeća, postavljeno je ukupno 17 vijećničkih pitanja. Između ostaloga, vijećnika NL dr. Jadrijevića Antu Gulića zanimalo je u kakvom je statusu provedba projekta ‘Solarna elektrana Obrovac Sinjski’, a SDP-ovog Nikolu Vučkovića što gradonačelnica poduzima po pitanju najavljenog otvaranja novog kamenoloma u Glavicama.

Ante Gulić kazao je kako je preduvjete za početak provedbe projekta ‘Solarna elektrana Obrovac Sinjski’ ostvario pokojni gradonačelnik Ivica Glavan te da u smjeru realizacije ovoga projekta i dalje djeluje NL dr. Jadrijevića. Pitao je gradonačelnicu Kristinu Križanac zašto, obzirom da je dobro upoznata sa svime, dozvoljava da nekakvi lokalni kvazi portali, koji imaju samo svrhu samopromocije i blaćenja drugih, iznose neutemeljene i lažne informacije. Zanimalo ga je i na koji način gradonačelnica surađuje s investitorima, koliko je puta i na koji način s njima komunicirala o projektu, zašto investitorima ne omogući da prezentiraju ovaj projekt gradskim vijećnicima te zašto čeka da joj njeni ‘restoranski savjetnici’ daju zeleno svjetlo za logične korake u provedbi ovog projekta.

Gradonačelnica Križanac mu je odgovorila kako je Grad Sinj iskazao zainteresiranost za zajedničku pripremu projekta s HEP-om, putem pisma namjere.

Gulić nije bio zadovoljan odgovorom. Pojasnio je da je projekt Solarna elektrana Obrovac Sinjski nominalne snage 130 MV, investicija vrijedna preko 80 milijuna eura, koja bi se realizirala iz realnog, privatnog sektora, a ne iz gradskog proračuna. Istaknuo je da je investitor imao sastanke s predstavnicima Grada Sinja, gradonačelnicom i pročelnicom, da je nudio potpisivanje neobvezujućeg sporazuma o dotacijama kroz buduće prihode tvrtke u vidu stipendija studentima i učenicima te socijalno ugroženim skupinama društva, ali da sve to nije zanimljivo gradonačelnici i pročelnici. Gulić je također naveo da je investitor dostavio podneske za izdavanje posebnih uvjeta dana 13. rujna 2018. godine te da su isti upućeni na adrese Grada Sinja i Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine, no da do danasinvestitor nije primio očitovanja navedenih javno-pravnih tijela, dok su sve ostale posebne uvjete prikupili, sukladno dopisu Ministarstva gospodarstva i prostornog uređenja. Osim toga, Gulić je naveo i da je investitir prema Zakonu obvezan isplaćivati 1 lipu po kolovatsatu lokalnoj zajednici, što je na godišnjoj razini 2,6 milijuna kuna, odnosno 78 milijuna kuna tijekom 30 godina. Osim toga, investitor je, tvrdi Gulić, sukladno Zakonu o računovodstvu, u mogućnosti donirati 2 posto godišnjih prihoda potrebitim organizacijama i ustanovama u sportu, kulturi, školama i vrtićima.

Nikola Vučković pitao je gradonačelnicu što će poduzeti po pitanju najavljenog, možebitnog otvaranja kamenoloma na predjelu Greda u Glavicama, obzirom da bi najavljeni zahvat uvelike utjecao na životnu sredinu, okoliš, a posebno na zdravlje ljudi.

Gradonačelnica je odgovorila kako je za navedeno nadležno Ministarstvo gospodarstva, Uprava za rudarstvo koja daje dozvole za istraživanje i eksploataciju te da će se, ukoliko se projekt realizira, pismeno očitovati.

Vučković je kazao kako nije zadovoljan odgovorom. Podsjetio je kako se o ovom problemu nedavno počelo govoriti u javnosti te da se veliki broj ljudi negativno očitovala o njemu, dok je reakcija Grada Sinja izostala. Kazao je da je projekt štetan u prvom redu za mještane Glavica i Jasenskog, ali i šire. Upozorio je da je jedna studija o procjeni rizika navela kako bi Greda, ukoliko dođe do pucanja brane Peruća, štitila od poplave grad Sinj. Osim toga, preko Grede vodi jedini put do odašiljača, obzirom da se postojeći preko Ćurlina i Vukovića ne može koristiti zbog imovinsko-pravnih problema, da se na Gredi održavaju sportske aktivnosti te da se na njoj gnijezde neke ptice, pa bi, ukoliko projekt zaživi, bila pričinjena velika šteta. Izrazio je nadu da će Grad Sinj iznaći način i instrumente da zaustavi ovaj projekt.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh