tramax

Hajdučka fešta u Grabu

Autor/ica
Objavljeno: 21 lipnja, 2015

Grab hajduk 3

Već u subotnjim poslijepodnevnim satima sve je bilo spremno u jednom od najljepših mjesta Cetinske krajine, u Grabu, za hajdučku feštu. Na mnogim mjestima ispisane poruke i grafiti u čast Hajduka, a zastave su se vijorile na mnogim kućama i one hrvatske i hajdukove, a sa+ razglasa samo su išle one pjesme o najdražem klubu. Bio je to uvod u subotnju uistinu hajdukom ispunjenu grabsku priču.

Kada su pristigle Hajdukove legende, Jerković, Šurjak, Đoni, Zvonko Bego, Gudelj, Mornar, Miladin, Šušnjara, Putnik, Brailo, Farac, Vulas i ostali mogla je početi fešta. Svečanost je počela predstavljanjem knjige Blaža Duplančiča “Hajdučka priča”, biografska knjiga o jednom od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena, knjiga o Hajdukovom asu Ivanu Gudelju.

Dobrodošlicu Hajduku u ime domaćina uputio je triljski gradonačelnik Ivan Šipić. O knjizi i Ivanu Gudelju su govorili Jure Jerković, Mijo Grabovac, autor Blaž Duplančić i moderator Ante Botić, a okupljenima se obratio i sam Gudelj, izrazivši zahvalu svima koji su organizirali hajdučku feštu u Grabu, posebno dvojcu Tonću Kristiću-Đigiju i Ivanu Bugarinu.

Tijekom predstavljanja knjige prikazan je 13-minutni dokumentarni film o najznačajnijim trenucima prerano prekinute zbog bolesti karijere Ivana Gudelja. Nakon predstavljanja knjige uslijedio je malonogometni spektakl – susret veterana MNK Torcide Grab i Veterana Hajduka.

Ovom prigodom hajdukovci su prigodnim poklonima darivali domaćine. Grabska Torcida jedna je od najžešćih uprišta Hajdukovih navijača u cetinskom kraju, a poklon je iz ruku Ivana Gudelja primio jedan od najstarijih navijača 80-godišnji Mirko Samardžić koji i dan danas posjećuje Hajdukove utakmice.

Ovo je bila i prigoda da se u svom rodnom mjestu od nogometa i bilog dresa oprosti Božo Gusić. Naime, ovaj nekada izuzetni napadač daleke 1968 igrao je za Hajduka, ali su ga ozlijede prisilile da se u 22 godini povuče iz nogometa. Njemu je prigodni poklon s hajdukovim obilježjima uručio Ivica Šurjak.

Iako neki u podmaklim godinama, veterani Hajduka i Torcide Grab pred prepunim gledalištem, gdje su bila sva djeca grabske Osnovne škole, župnik fra Duško Botica i ne samo Grabljani nego i brojni hajdukovi navijači iz ostalih naselja Cetinskog kraja, pokazali su zavidno nogometno umjeće. Na kraju zaslužena pobjeda Splićana 3-2.

Najbolji igrač susreta Ivica Mornar postigao je dva, a Darko Miladin jedan za pobjedničku momčad, dok su strijelci za domaćine bili Luka i Martin Gilić. Čast da sude ovaj susret imali su Mladen Gusić i Mladen Žižić-Gušo.

Po završetku susreta uz pjesmu i poneku bengalku nastavljena je hajdučka fešta uz riječicu Grab, a poslije se preselila uz grabske specijalitete u restoran Malo misto. Ovo je bila prava najava kojom Grabljani ove srijede 24. lipnja proslavljaju blagdan Sv.Ivana Krstitelja zaštitnika svoga mjesta.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh