mel

HDZ Sinj: ‘Prostorno planska manipulacija’

Autor/ica
Objavljeno: 6 prosinca, 2021
hdz sinj

Gradska organizacija HDZ-a Sinj oglasila se priopćenjem u kojem komentira odbijanje njihovih amandmana vezanih za izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana i Prostornog plana uređenja Grada Sinja na 6. sjednici Gradskog vijeća Grada Sinja, održanoj prošli ponedjeljak. Priopćenje donosimo u cijelosti, kao i priložene amandmane Kluba vijećnika HDZ-a Gradskom vijeću.

‘Na prijedlog gradonačelnika Bulja, gradski vijećnici su na  6. sjednici usvojili odluke o izradi izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana i Prostornog plana uređenja Grada Sinja.

Iako nisu prihvaćeni amandmani Kluba vijećnika HDZ-a, Odluke su prihvatili i vijećnici HDZ-a podržavajući ograničenja i uređivanje načina postavljanja baznih stanica te zaštitu od eksploatacije prirodnih lokaliteta poput Poljakove grede, čime je sinjski HDZ-a još jednom potvrdio svoj stav iz Izbornog programa na ove teme.

Činjenica je da se ovim sad već usvojenim prijedlogom gradonačelnika iznova otvara cijela procedura usvajanja prostorno planske dokumentacije, a  postupak  prolongira za duži period s upitnim ishodom, jer je u proceduri potrebno dobiti suglasnost svih javnopravnih tijela, a prijedlozi planova moraju biti usklađeni s planovima višeg reda.

Kad se već na prijedlog gradonačelnika ponovno otvorila procedura, amandmanima smo predložili  da se u programske odrednice izmjena i dopuna GUP-a i PPU- uključe građani i poduzetnici koji više od 4 godine čekaju sa svojim zahtjevima, kao i mogućnosti da se rade intervencije revidiranja postojećih i planiranih prometnica sukladno stanju na terenu i potrebama prostora, a sve vezano opet uz potrebe građana i  prometnog kaosa koji vlada u našem Gradu.

Nažalost i u ovom slučaju gradonačelnik Bulj i vijećnici MOST-a uz potporu vijećnika SDP-a (!?) odbili su amandmane HDZ-a, uz smiješno i zdravom razumu neshvatljivo obrazloženje, da će se time procedura rješavanja primjedbi i problema građana i poduzetnika dodatno proširiti i odužiti. Pa tako gradonačelnik kaže da će nakon što se usvoje ove Izmjene, ponovno pokrenuti tu istu proceduru, u koju će uključiti građane.

Radi se o klasičnoj zamjeni teza i prevari građana, koji su ovim ponovno i debelo izigrani. Kako je moguće da će građani koji su praktički već od danas mogli podnositi primjedbe na prostorno plansku dokumentaciju to moći brže učiniti ako i kada im se to omogući, za pola godine, godinu ili dvije.

Ova prostorno planska manipulacija i apstraktno obrazloženje gradonačelnika Bulja podsjeća na onu narodnu:  ‘Vjerujete li meni ili svojim očima?’

Žalosti što gradonačelnik Bulj kojem su puna usta naroda i građana nije udostojio izdignuti iznad jeftinog politikantstva i prihvatio amandmane HDZ-a, te na ovom konkretnom primjeru prostorno planske dokumentacije pokazao da su mu građani i poduzetnici sa svojim problemima vezanim uz rješavanje stambenih i egzistencijalnih prilika, te poduzetničkih investicija u fokusu i na prvom mjestu.

A vi poštovani investitori i moj narode, kad ste već čekali 4 godine, čekajte još malo – poručuje Vam gradonačelnik Bulj. Prioriteti su u ovom trenutku državna oporbena politika MOST-a, performansi, prosvjedi i referendum.’

A narod? Narod će opet biti bitan kad dođu prvi sljedeći izbori.

GRADSKI ODBOR HDZ-a SINJ

Amandmani HDZ GUP i PUP

ferata@ferata.hr
0997370409