fruhwald
otvorena vrata

Hrvatske ceste prebacuju odgovornost na policiju

Autor/ica
Objavljeno: 6 ožujka, 2020
krave

Ferata je danas objavila članak pod naslovom ‘OPREZ!Krave bez nadzora na državnoj cesti‘, u kojem se upozorava na opasnost koju predstavlja stado krava koje svakodnevno izlaze na državnu cestu DC1, na relaciji Sinj – Vrlika i tako ugoržavaju sudionike u prometu.

U Hrvatskim cestama pokušali smo doznati namjeravaju li nešto poduzeti kako bi se riješio navedeni problem, budući da je državna cesta u njihovoj nadležnosti. Odgovor kojeg potpisuje glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić prenosimo u cijelosti:

‘Hrvatske ceste ne planiraju u ovom trenutku postaviti zaštitnu ogradu za stoku na predmetnoj dionici. Jasno je kako se ovdje radi o kršenju odredbi članka 119. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15, 108/17, 70/19):

Članak 119.

(1) Stoku i druge životinje ne smije se voditi niti ostavljati na cesti bez nadzora odnosno vlasnici su dužni poduzeti sve mjere da iste ne izađu na cestu bez nadzora.

(2) Stoku koja se kreće po javnoj cesti gonič stoke mora držati što je moguće bliže desnom rubu ceste.

(3) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj gonič ili vlasnik stoke ili drugih životinja ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Nastavno na gornje, mišljenja smo da bi nadležna policijska uprava trebala utvrditi tko je vlasnik domaćih životinja koje lutaju javnom cestom bez nadzora te prema istome uputiti prekršajne naloge zbog kršenja odredbi ZOSPC-a.’

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh