mel

IN MEMORIAM: Ante Milun

Autor/ica
Objavljeno: 16 prosinca, 2020
ANTE MILUN

Sutra će te ponit njih šest među ruke,
mater će naricat, teško brecat bilo,
finili su ćaća tvoji trud i muke,
kamena će ploča pokrit tvoje tilo

S ovozemnog života, u 66. godini, otišao je glas koji je toliko puta pjevao ovu pjesmu, ispraćajući znane i neznane. Sada će netko drugi pustiti te glase ispraćajući njegovu dušu u rajske pozornice, gdje odjekuje klapska pisama.

Tužna vijest odjeknula je njegovim rodnim Sinjem – otišao je zavijek Ante Milun, dugogodišnji predsjednik, tajnik i član Klape Sinj.

Opaka bolest, koja u ovo vrijeme ima neželjene note, bila je jača od njegovog prepoznatljivog i izražajnog glasa.

Bio je među onima koju su prije 38 godina odlučili s izvora Cetine pustiti svoje dinarske glase da klapskom rijekom plove sve ove godine. Ostat će u librima zapisano – Ante Milun, jedan je od osnivača Klape Sinj.

Sa svojim prijateljima čuvao je i njegovao izvornu klapsku pjesmu i promovirao klapsku baštinu, kako u domovini tako i u inozemstvu.

Teško je pobrojati brojne nagrade i priznanja koje je ovaj bas sa svojom klapom ostvario. Međutim, najdraže mu je bilo pjevati podno omiške stine, između stamenih zidova na kamenom obljubljenom trgu. Za njega je, uz poštivanje svih, Festival dalmatinskih klapa u Omišu bio poseban.

Klapa Sinj

Od Sinja, preko Europe do Amerike, Afrike i drugih mjesta pod suncem pjevao je sa svojom klapom Sinju gradeAlkarska pisma, Vo je naša zemja, Šijavica i mnoge druge pjesme. Bio je ponosan i na još nešto što ga je vezalo za njegovu klapu, a to je činjenica kako je do odlaska s ovozemnog života u klapi pjevao sa svojim sinom.

Iz roda je čuvene alkarske loze Miluna. Znao bi za svoga života, putujući s klapom, u raznim razgovorima isticati kako se njegovi korijeni vuku iz poljičkog kraja.

Iako Klapa Sinj nije imala službenog časnika za vezu, on je na sebi svojstven način to bio. Razgovori s klapama, medijima, organizatorima koncerata i koordinacija bila je njegova zadaća.

Kada je trebalo krenuti u obranu Lijepe naše, tu dileme nije bilo. Kao istaknuti časnik bio je jedan od osnivača i organizatora ustrojavanja 1. bojne 126. brigade HV-a. Tijekom ratnih zbivanja, uz sve dužnosti koje je obnašao, bio je i zapovjednik ove postrojbe.

Kao što i sama pjesma s početka ovog sjećanja kaže, sutra će ga ponit njih šest među ruke i ispratiti na posljednje počivalište. Ante Milun bit će pokopan sutra na groblju Sv. Frane u Sinju, u krugu obitelji i najbližih prijatelja.

ferata@ferata.hr
0997370409