Iskusni planinari zbog mećave zalutali na Kamešnici

Autor/ica
Objavljeno: 7 siječnja, 2021
planina

Članovi HGSS-a Split, Stanice Sinj jučer su s planine spasili šestoricu iskusnih planinara, koji su se uputili prema jednom od vrhova Kamešnice.

Planinari su se izgubili u snježnoj mećavi na oko 1.700 metara nadmorske visine, pod visokim vrhom Burnjača.

‘Riječ je o iskusnim i dobro opremljenim planinarima, koji su srećom dobro procijenili situaciju i smireno pozvali u pomoć HGSS te poslali svoju lokaciju. Nakon poziva u pomoć prema njima se odmah uputila ekipa sinjske Ispostave HGSS Stanice Split. U to vrijeme na Kamešnici su, u skloništu u Kurtagića docu, bila još dva naša pripadnika iz ispostave Sinj, koji su također krenuli prema izgubljenima. Sve je srećom završilo dobro. Izgubljeni planinari su brzo pronađeni i u pratnji spašavatelja sigurno su spušteni u dolinu’, kazao nam je dopročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

Prizmić kaže da je planinare na Kamešnici zatekla vrlo jaka ciklona s velikim oborinama, snježnim mećavama i jakim zapusima.

Dopročelnik HGSS-a Vinko Prizmić upozorava da nakon ovih novih količina snijega postoji i mogućnost lavina na nekim područjima, tako da treba biti vrlo oprezan.

‘Kamešnica u ovim vremenskim uvjetima, isto kao i Dinara, Biokovo, Velebit i druge planine, nije ništa manje opasna od Himalaja u ovakvim uvjetima. Na planinama treba biti svjestan svih rizika koji tamo vladaju, a to su niske temperaturte, jak vjetar i velika vlaga koji pojačavaju pothlađivanje, zatim gubitak orijentacije. Moj je savjet svima koji idu u planine da se drže tura koje su primjerene njihovim sposobnostima, da se dobro opreme toplom odjećom i dobrom obućom. HGSS je pripremio zemljovide, ali dobro bi bilo da se ne ide sam u planine, već s nekim tko dobro poznaje područje kojim se namjerava kretati’, kazao je Prizmić.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh