banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Ivan Mravak: Bolesti kod pčela ima, ali situacija nije alarmantna

Autor/ica
Objavljeno: 19 travnja, 2019

Hrvatska javnost, posebno ona koja je vezana za pčelarstvo i pčelarske proizvode, prije nekoliko dana od strane Agronomskog fakulteta Zagreb upoznata je s pojavom bolesti koja je izazvala pomor pčela. Tim povodom u programu Hit radija gostovao je poznati pčelar predsjednik Saveza pčelarskih udruga Splitsko – dalmatinske županije Ivan Mravak.

Mravak je između ostalog istaknuo kako gubitaka na području Dalmacije ima, ali nije toliko alarmantno stanje. Gubici se pojavljuju kod pojedinaca i tih 15 posto gubitaka po izlasku iz zimskog perioda je normalna pojava kod pčelara. Dodao je kako se sada pojavila bolest varoa, a ranijih godina bilo je i američke gnjiloće.

‘Varoa je nametnik na pčeli, svi je pčelari vide prostim okom i ona pravi ogromne štete. Varoa uništava pčelinje leglo i odraslu pčelu jer joj siše himolinfu, krvni optok koji je prijenosnik tvari za metabolizam stanica. Zbog toga je pčela osjetljiva na razne bolesti. Nakon toga pčela teško izlazi iz zimskog perioda. Pčele nestaju i nema mogućnosti stvaranja novog legla i samim time zajednice su osuđene na propast’, kazao je Ivan Mravak, dodajući kako je pojava ove bolesti više zahvatila kontinentalni dio Hrvatske, gdje se više koriste razni pesticidi, koji se u Dalmaciji korite u minimalnim količinama.

Mravak je naglasio kako pčelar uvijek mora kontrolirati svoju pčelinju zajednicu i samim time svesti mogućnosti širenja određene bolesti na minimum.

‘Kraj šestog i početak sedmog mjeseca najbitniji su periodi za tretiranje pčelinje zajednice protiv varoe, jer ako se tada dobro očisti košnica, vrlo male su mogućnosti pojave ove bolesti i gubitka pčela. Jesenski dio je također bitan u pogledu tretiranja pčela i uklanjanja pojavnih bolesti, jer tada se priprema pčelinja zajednice za zimsko razdoblje’, istaknuo je Mravak.

Mravak pčelarima preporučuje da i sada pregledaju svoje košnice, pogledaju ima li znakova ove i drugih bolesti te sukladno preporuci iskusnijih pčelara, veterinarskih i pčelarskih stručnjaka postupe u otklanjanju istih, kako bi se generalno zaštitila cijela pčelinja zajednica.

Prema posljednjim pokazateljima u cetinskom kraju je oko 350 registriranih pčelara s oko 10 tisuća košnica i po tom broju ovo područje je vodeće u Hrvatskoj, kao i po širokoj paleti različitih vrsta meda koji se mogu dobiti.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh