lady

Izložba: Galerija Galiotović, mali centar kulture – U sjećanje na Ivu Galiotović

Autor/ica
Objavljeno: 21 prosinca, 2021
Otvorenje Galerije Galiotović

Foto: Otvorenje Galerije Galiotović 1  kolovoza 1999.  godine – Galeriju otvorio tadašnji ministar pravosuđa Zvonimir Šeparović

U srijedu, 22. prosinca u 19 sati u Galeriji Galiotović otvara se izložba ‘Galerija Galiotović, mali centar kulture – U sjećanje na Ivu Galiotović’, kroz koju će biti sažeto predstavljena povijest Galerije, od osnivanja 1999. pa sve do 2020. godine. Osim na pregled programskih aktivnosti u Galeriji, izložba naglasak stavlja na povijest osnivanja – odnosno na čin donacije Galerije Gradu Sinju.

Galeriju Galiotović gradu Sinju, građanima Sinja i narodu Cetinske krajine darovala je gospođa Iva Galiotović, koja je čitav svoj radni vijek od mjesečnih prihoda odvajala za kupnju prostora u kojem bi mogla imati galeriju koja nosi njeno ime.

Iva Galiotović rođena je 19. rujna 1938. godine u Gali, selu pored Sinja, kao najmlađe dijete majke Luce i oca Andrije. Osnovnu (pučku) školu Iva je pohađala u Gali, nakon čega je nekoliko razreda srednje škole pohađala u Sinju, pješačeći dnevno više od 15 kilometara kako bi uredno izvršavala svoje školske obveze. Po završetku škole, u godinama punoljetnosti, Iva Galiotović zaredila se u Red sv. Franje kao časna sestra Albina. Ipak, godine provedene u samostanskoj zajednici nisu joj donijele očekivani mir i ispunjenje te je nakon 12 godina odlučila napustiti samostansku zajednicu. Po izlasku iz zajednice, Iva je 30 godina predano radila u njemačkom Crvenom križu i kao kućna pomoćnica bogatim njemačkim obiteljima. Vrlo rano u njoj se javila ideje da svaki mjesec dio novca odvaja sa strane kako bi jednog dana mogla kupiti galeriju. Svoje snove je ostvarila 1999. godine kada je za 400.000,00 DEM otkupila trokatnicu na Alkarskom trkalištu i potpisala ugovor o donaciji s Gradom Sinjem, koji se tim činom obvezao srediti prostor galerije, osigurati stručnu kvalificiranost osoblja koje će rukovoditi Galerijom i njen, desetljećima sanjan san, pretvoriti u stvarnost – pobrinuti se da Sinj dobije kulturni centar, galeriju, u kojoj će se moći odgajati buduće generacije umjetnika/ca.

Iva Galiotović, svima poznata kao teta Iva, do smrti 2020. godine živjela je u hotelu Alkar, slikajući i družeći se s prijateljima i poznanicima. Njena toplina i vedrina duha, ostaje trajno u sjećanju svih koji su je poznavali, a Galerija Galiotović njen je poklon rodnoj Cetinskoj krajini, gradu Sinju i svima nama.

Izložba je realizirana uz financijsku podršku Grada Sinj i Ministarstva kulture i medija.

Izložba ostaje otvorena do 15. 1. 2022.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh