BANNER FERATA

Jasensko i Čitluk slavili svog zaštitnika!

Autor/ica
Objavljeno: 5 listopada, 2015
Sv. Franjo

Foto i tekst: Josip Grčić

Procesijom i svečanim misnim slavljem koje je predvodio fra Jure Hrgović, profesor u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju, jučer je proslavljen blagdan svetog Franje Asiškog, zaštitnika Čitluka i Jasenska.

Više stotina vjernika krenulo je za križem i kipom svetog Franje u procesiji nakon koje je održana sveta misa. U svečanoj procesiji sudjelovali su ministranti te momci i djevojke u narodnim nošnjama. Uz fra Juru Hrgovića misnom slavlju koncelebrirali su: fra Eugen Poljak (župnik u Čitluku i Jasensku), fra Stjepan Matić (župnik u Siveriću), fra Ante Grčić (svećenik u katedrali Gospe od Zdravlja, Split) i fra Ivan Čugura (voditelj misije u Freisingu). Svi svećenici porijeklom su iz ova dva sela.

U svojoj propovijedi fra Jure se osvrnuo na Sv. Franju kao drugog Krista koji je, na svoje načine, tumačio i spoznavao smisao života te Božju ljubav koja nije nekakav strogi zakon koji nas ograničava:

‘Sjetite se kako se osjećate kad se zaljubite u neku osobu, koliko vam ona znači. To je samo slika Božje ljubavi. Bog je izvor te ljubavi, a ona u našim ljudskim životima bude toliko snažna. Nije Bog neka zapovijed, koja će nas ograničiti na neke životne radosti. Sv. Franjo šetao je poljem ispod grada Asiza i tražio smisao života. Posjećivao crkvice moleći se i  tražeći odgovor od Boga. On nam može biti poticaj, da u Božjoj riječi koju slušamo svake nedjelje i koju podijelimo u svojoj obitelji tražimo smisao.’

Na kraju misnog slavlja župnik fra Eugen Poljak zahvalio se, ponajprije, dragom Bogu, braći franjevcima i svima onima koji su sudjelovali i doprinjeli ovom slavlju, a na poseban način župnom zboru, kojim ravna č.s. Tea Vrdoljak i mladi orguljaš Josip Grčić.

Sv. Franjo2

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh