svabo

‘Jesenjarenje’ ide dalje: Danas besplatna projekcija dokumentarnog filma ‘Zadnji u Alepu’

Autor/ica
Objavljeno: 23 studenoga, 2021
Zadnji u Alepu event

Program ‘Jesenjarenja’ u Sinju nastavlja se danas projekcijom dokumentarno-ratnog filma ‘Zadnji u Alepu’ (2017) u 19 sati u Palacini.

Nakon 5 godina rata u Siriji, preostalih 350.000 stanovnika Alepa živi u gradu pod opsadom. Khalid, Subhi i Mahmoud osnivači su skupine Bijele kacige i prvi ulaze u granatirane zgrade, kopajući kroz ruševine u potrazi za tijelima i znakovima života. Odlučili su ostati u Alepu spašavati sugrađane tijekom opsade koja ne završava. Svaki dan, međutim, predstavlja im i unutarnji konflikt: trebaju li ostati i nastaviti riskirati smrt ili pokušati otići i spasiti svoje obitelji, kao što su to već učinili mnogi drugi? Film je pobjednik Sundance Film Festivala u kategoriji dokumentarnog filma te je nominiran za Oscara za najbolji dokumentarni film.

Diskurzivni program ‘Jesenjarenje’ suradnički je projekt udruge Sinjski kulturni urbani pokret i Galerije Sikirica. Cilj projekta jest približiti publici određena kompleksna pitanja i aktualnu društvenu problematiku kroz različite forme – izložbe, filmove, predavanja znanstvenika, gostovanja književnika, filmske projekcije. Projekt je pokrenut 2019. godine, a tematska okosnica prvog izdanja bila je tranzicija, postindustrijska baština i socijalističko naslijeđe. Tema ovogodišnjeg ‘Jesenjarenja’ su migracije, shvaćene i prihvaćene kao društvena realnost koju svi živimo te kao proces i izazov s kojim se europsko i hrvatsko društvo mora suočiti.

Program ‘Jesenjarenje’ dio je SKUP-ova programa ‘Kultura u zaleđu’ koji se financira iz sredstava podrške Zaklade ‘Kultura nova’ za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata. Program je realiziran uz financijsku podršku Grada Sinja. Ulaz na sve događaje je besplatan.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh