banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Jesenjarenje: Prikazan film ‘Neželjena baština’

Autor/ica
Objavljeno: 4 listopada, 2019
nezeljena bastina

Izvor: Galerija Sikirica

Sinoć je u Galeriji Sikirica, u okviru ‘Jesenjarenja’, prikazan nagrađivani dugometražni dokumentarni film ‘Neželjena baština’, redateljice Irene Škorić.

Projekcija filma realizirana je u suradnji su udrugom Sinjski urbani kulturni pokret te je u ime udruge publiku pozdravila Jelena Pavlinušić, diplomirana povjesničarka umjetnosti i kustosica, koja je također sve prisutne uvele u tematiku filma objašnjavajući kompleksnu temu kulturnog nasljeđa, stilskih odrednica i dosega umjetničkih projekta realiziranih za vrijeme Jugoslavije, a potom uništavanih devedesetih. ‘Neželjena baština’ problematizira političku uvjetovanost odnosa prema kulturnoj baštini nastaloj za vrijeme Jugoslavije, koja je u trenutku osamostaljenja Hrvatske za novi režim postala balast kojeg se ili odlučila riješiti ili nebrigom i nemarom dopustila drugima ‘da ih se riješe’. Takvo je društveno ozračje omogućilo uništavanje nekih od najvažnijih i najboljih modernističkih spomenika u kontekstu cjelokupne europske umjetnosti.

Po završetku filma, voditeljica Galerije Sikirica, Dragana Modrić, nastavila je razgovor s publikom analizirajući stanje na lokalnoj razini – od uništavanja spomenika Stipe Sikirice na ulazu u Glavice Donje, do recentnih ekscesnih zbivanja vezanih za spomen-kosturnicu u sinjskom Đardinu. Stariji posjetitelji prisjetili su se tom prilikom i drugih spomenika s područja Cetinske krajine koji su devedesetih demolirani ili u potpunosti uništeni isključivo zbog političkih konotacija.

Program ‘Jesenjarenja’ nastavlja se 16. listopada prikazivanjem filma ‘Na vodi’, nagrađivanog autora Gorana Devića.

nezeljena bastina
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh