BANNER FERATA

Jubilarni 10. sajam pršuta u Sinju

Autor/ica
Objavljeno: 26 ožujka, 2015

sajam_prsuta08

Ovogodišnji 10. jubilarni nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem ‘Sinj 2015.’ održat će se u hotelu Alkar 28. i 29. ožujka, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Ovu značajnu manifestaciju koju organizira Poduzetnički centar Sinj, uz suorganizaciju Grada Sinja i Splitsko-dalmatinske županije, kao glavni pokrovitelji podupiru Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo poduzetništva i obrta.
Svečano otvaranje ovog dvodnevnog sajma upriličiti će se 28. ožujka(subota) u 11 sati, a samo zatvaranje sajma i podjela priznanja najboljim proizvođačima pršuta bit će u nedjelju, 29. ožujka s početkom u 14,30 sati.

Analizirajući proteklih deset godina od kako se ovaj sajam ustalio u Sinju ,direktorica Poduzetničkog centra Sinj Ana Barać istaknula je gospodarsko značenje sajma, ne samo za Grad Sinj i Cetinski kraj nego i Splitsko-dalmatinsku županiju i Hrvatsku.

‘Naša intencija na početku ove priče, koja traje već jedno desetljeće, bila je dati jednu novu dimenziju jednoj takvoj deliciji – pršutu, a samim time pomoći svima koji se bave proizvodnjom pršuta i suhomesnatih proizvoda’, naglasila je Barać dodavši kako je želja organizatora da ovaj sajam postane, što dijelom već i je, osnovni pokretač proizvodnje i promocije pršuta.

Na ovogodišnjem jubilarnom 10. sajmu pršuta ove godine okupit će se dvadesetak proizvođača koji su itekako značajni u pršutarskoj industriji, sve u cilju razvoja proizvodnje i promocije Dalmatinskog pršuta kao izvorno-potencijalnog, značajnog proizvoda.

‘Sam sajam je ujedno važna i korisna gospodarska, gastronomska, turistička i kulturna priredba’, naglasila je Ana Barać, podsjetivši kako se proteklih godina na Nacionalnom sajmu pršuta u Sinju predstavilo više od 200 različitih izlagača – proizvođača iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Italije.

Kao i dosadašnjih godina, sajam će i ove godine, osim promotivne i ocjenjivačke komponente imati revijalni i edukativni karakter. Proizvođači i zainteresirani posjetitelji moći će izravno informirati putem stručnih predavanja o temama vezanima za problematiku proizvodnje, plasman i zaštitu suhomesnatih, autohtonih proizvoda, te o programima poticaja i financiranja od strane vladinih i EU institucija. Uz suhomesnate proizvode bit će izložene i druge delicije, kao što su sir, vino, maslinovo ulje, poljički soparnik, sinjski uštipak i drugo.

Direktorica sinjskog Poduzetničkog centra Ana Barać ističe kako će se na ovogodišnjem sajmu predstaviti i nagraditi najbolje nagrađivani pršuti tijekom svih proteklih 10 godina Sajma pršuta. Ujedno će se upriličiti i Promocija Šampiona, kao i promocija Zlatnih pršuta, što je također novina priredbe.

Kao i prošle godine, ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti pršuta pojedinih proizvođača provodit će stručno povjerenstvo pod vodstvom prof. dr. sc. Mirka Gugića.

U sklopu održavanja ovogodišnjeg sajma pršuta najavljeni su zanimljivi nastupi kulturno-umjetničkih društava s područja Dalmacije i Like, kao tradicijskih običaja, suvenira i rukotvorina. Na ovogodišnjem sajmu predstavit će se i nedavno utemeljeni Klaster Kolo sa svim sudionicama s područja RH koji će imati svoj promotivni štand, a ujedno će žene uključene u ovaj Klaster održati i sastanak Upravnog odbora s temom rada Klastera u narednom razdoblju.

Program i raspored događanja na 10. Nacionalnom sajmu pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda.

28. ožujka (subota)
09,00 dolazak izlagača
11,00 Svečano otvaranje sajma uz nastup kulturnih udruga iz Cetinskog kraja i Like
12,30 prezentacija poduzetničkog Impulsa 2015
12,30 okrugli stol
-Europski poljoprivredni fond 2014-2020
-Tradicionalni proizvodi i zahtjevi EU tržišta
-Senzorska analitika(značaj i ocjenjivanje kvalitete pršuta)
-LAG Cetinske krajine-predstavljanje Lokalne akcijske grupe”Cetinska krajina” predstavljanje Leader programa
14,30 Kulturno umjetnički program
-KUD Lika  -Lički  Osik
-Udruga za očuvanje baštine Cetinskog kraja
18,00 zatvaranje prvog dana sajma

29. ožujka (nedjelja)
09,30 otvaranje za posjetitelje
11,30 kulturno umjetnički program
12,30 prezentacija najboljih štandova
14,30 zatvaranje sajma
Proglašenje rezultata natjecanja
Dodjela priznanja
Zatvaranje sajma

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh