Banner CORE HIT RADIO

Jure Vojković četvrti na Svjetskom prvenstvu barmena na Kubi

Autor/ica
Objavljeno: 21 studenoga, 2022
JURE VOJKOVIC KUBA

Jedno svjetsko prvenstvo započelo je jučer u Katru, a drugo je spustilo svoj zastor. Na tom završenom još jedan veliki uspjeh ostvario je poznati hrvatski barmen, višestruki državni prvak Jure Vojković iz Dicma. Na nedavno održanoj smotri najboljih svjetskih barmena održanoj u Varaderu na Kubi Jure je s kolegom iz ekipe Hrvatske udruge barmena Dušanom Janjatovićem (kategorija flair) iz Požege (trenutno na radu u Linzu) osvojio odlično četvrto mjesto.

Dicmanjski majstor od koktela (‘Antique Sushi’ bara Split) 4. mjesto osvojio je u kategoriji ‘classic before dinner’ s  koktelom ‘ANTIQUE SPECIAL SPLIT’. Vojković kaže kako je imao posebnu inspiraciju predstavljati svoju Hrvatsku i svoj koktel čije ime u prijevodu znači ‘Starinski poseban Split’:

‘Sastav je: gin, campari, aperol, grand mariner, proseco i listići jestivo zlato. Za dekoraciju koristio sam dehidriranu limetu, koricu naranče i limuna, zeleni i crveni kavijar posut zlatnim prahom. Koktel je posvećen baru i gradu gdje sam sada. Nastojao sam povezati dekoracije s pićem, tako sam koristio limetu i limun koji se vrhunski povezuju s ginom. Tu je i korica naranče kao idealna kombinacija i dodatak camparia, aperola i grand marinera. Sve je to uklopljeno u vrhunac sljubljivanja hrane i pića u gastronomiji i baru s kavijarom i šampanjcem.’

JURE VOJKOVIC KUBA

Crveni kavijar služio mu je za simboliku boje ljubavi, a i boju Kube – domaćina prvenstva. Isto tako, u koktelu ima i simbolike Dalmatinske zagore.

Vojković nam kazuje i kako je u Havani bio gost barmen u poznatom Floridita baru, gdje je nastao cocktail Daiguiri. Pripremao ga je s ostalim barmenima na kultnom mjestu gdje je na šanku legendarni Ernest Hemingway napisao kultni roman ‘Starac i more’.

JURE VOJKOVIC KUBA

‘Bilo je i posjeta drugim poznatim destinacijama kao što je La Bodeguita del Medio gdje je nastao svjetski poznati Mojito. Međutim, gdje god sam bio na natjecanju ili ovim poznatim mjestima, uvijek su sa mnom bili simboli moga kraja, a to su Sinjska alka i zastavica iz mog rodnog Dicma. Uvijek naglašavam cetinski kraj ma gdje bio, pa tako i na Kubi. Ja bez naših simbola nigdje ne idem.’

Pored njega u sastavu Hrvatske udruge barmena (krovna organizacija barmena) koja je predstavljala Hrvatsku na ovom svjetskom prvenstvu bili su predsjednik Udruge Srđan Perišić, prof. Dragan Todorović, prof. Andro Ban i prof. Luka Podrug te natjecatelj Dušan Janjatović.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh