banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Kamičak najprije pokrenite, a onda na njemu feštajte!

Autor/ica
Objavljeno: 10 srpnja, 2019

Povodom najave kako će se svečana sjednica Grada Sinja održati na Kamičku, otvoreno pismo sinjskoj gradonačelnici Kristini Križanac uputio je gradski vijećnik Joško Kontić.

Poštovana gospođo Gradonačelnice

“Prije nekoliko minuta čuo sam vaše navještenje kako će se ove godine proslava Dana Grada po prvi puta održati na Kamičku. U prijevodu – Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja održat će se na Kamičku.

U danima velikih političkih predstava ova mala sinjska tema mogla bi proći ispod radara. Ali neće.

Izbjegavam se uključivati u aktualne ‘razgovore ugodne’ o krivnjama, zaslugama i foteljama. Ali Kamičak jednostavno ne mogu prešutjeti.

Znam kako se u posljednje vrijeme broj vaših funkcija povećava. To Vas je izgleda malo ponijelo pa ste najavom održavanja svečane sjednice Gradskog vijeća na Kamičku, neformalno i nespretno ‘ćoknili’ i dio ovlasti predsjedavajućeg Gradskog vijeća. Dobro, dogodi se, ništa strašno.

No kao sinjski gradski vijećnik ipak sam dužan javno iznijeti svoje mišljenje o najavljenoj proslavi Dana Grada Sinja – na Kamičku.

U normalnim uvjetima to bi bilo čak i simpatično, ali normalni uvjeti u našem su gradu tek sanak pusti. Zato ću Vam ukazati na nešto puno važnije od toga tko se prvi zaletio najaviti svečanu sjednicu gradskog parlamenta podno starog sinjsko-rimskog sata.

Prvo, sat na Kamičku nakon više od 200 godina ne radi, a njegovo zvono (starije od onog u Big Benu) ne kuca. Mišljenja sam kako je to za sve nas – sramotno.

Drugo, radovi na Kamičku – rekonstrukcija kule sa satom, plaćeni su prije nego što su obavljeni. Poprilično neobično. Podsjećam, ugovoreno je kako posao obuhvaća i vraćanje sata u funkciju, a u trenutku plaćanja tog ugovorenog posla satni mehanizam nije bio niti vraćen u kulu. Vraćen je mjesecima nakon isplate, ali u neispravnom stanju.

Da mediji nisu uporno upozoravali na muk Kamička, opet bi ‘izio vuk magare’. Tako je pod pritiskom sat popravljen. Počeo je kucati i zvoniti, ali je nakon nekoliko dana opet stao. I tako do dana današnjega. Kaže mi jedan prijatelj – ‘Koga briga što se Kamičak ne glasa zvonom kad se ne glasa ni olovkom. Ali kad na Kamičku treba feštati i raditi igrokaze – e onda je Kamičak naš ponos i dika.’

Poštovana Gradonačelnice, pozivam Vas – stavite jedan od najvećih sinjskih simbola u funkciju i osigurajte njegovo održavanje. Pa onda radite fešte.

A ako slučajno, naglašavam – slučajno, planirate Kamičak naviti dan prije svečane proslave, a nakon toga ga ostaviti da se opet tužno ugasi u svom i našem jadu – ne računajte na sudjelovanje moje vijećničke malenkosti u toj farsi.”

Srdačan pozdrav,

Sinjski gradski vijećnik

Joško Kontić

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh