Banner CORE HIT RADIO

Klape večeras ponovno pjevaju Gospi Sinjskoj

Autor/ica
Objavljeno: 4 kolovoza, 2022

U organizaciji udruge ‘Klape Gospi Sinjskoj’, a pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, u dvorištu samostana pred kipom Gospe Sinjske s početkom u 20,30 sati bit će održan 13. Festival marijansko – duhovne klapske pjesme ‘Klape Gospi Sinjskoj’.

Kako je sve počelo, prisjetio se za Feratu i Hit radio umjetnički direktor Festivala Mojmir Čačija:

‘Zahvaljujući našem bivšem gvardijanu fra Boži Vuleti, čija je ideja bila da se to napravi, ja sam vrlo rado prihvatio njegov poziv, i evo nas dvojica smo zajedno to ‘zakopali’. Tu nam je bio pri ruci i fra Stipe Šušnjara, Tanja Kodžoman i još neki dragi ljudi bez kojih ne bismo mogli početi taj festival, a fra Bože je bio glavni inicijator. Bio je plan da se Festival održava do velike obljetnice, do 300. Alke. Međutim, kad su klape počele dolaziti zaključili smo da bi bilo dobro ne prekidati Festival te naše velike 2015. godine, nego da idemo dalje. Tako smo došli evo do 2022. godine.’

Podsjetimo, festival ‘Klape Gospi Sinjskoj’ odmah je prepoznat u glazbenom svijetu pa su albumi s Festivala 2009., 2010. i 2017. godine nominirani za nagradu Porin. Albumi iz 2010. i 2011. godine nominirani su u kategoriji najboljeg albuma duhovne glazbe dok su albumi s Festivala 2011. i 2017. nominirani u kategoriji najboljeg albuma klapske glazbe.

mojmir cacija

‘Svake godine je neka nominacija za Porin, uđemo mi u uži izbor. Ali eto nemamo nekakve posebne veze u Porinu, pa nećemo forsirati. Ipak je to duhovna pjesma, pa neka ona sama traži svoj put. Mislim da ga je već i našla jer mnogi autori već imaju u svojim ladicama skladbe koje su posvećene Djevici Mariji, a nemaju gdje s njima. Ovaj festival je idealno mjesto da klapama podastremo jedan novi duhovni materijal i da polako promoviramo duhovnu klapsku marijansku pjesmu. Tako je u posljednjih desetak godina nastalo 60-ak novih skladbi posvećenih Djevici Mariji i to je jedan od najvećih uspjeha.’

Po izboru umjetničkog voditelja Festivala Mojmira Čačije večeras će nastupiti 8 ponajboljih hrvatskih klapa: Amfora, Mirabela, Kurjože, Kapric, Praska, FA Linđo, Skradinke i Orca. One će izvesti klapske obrade tradicionalnih (pučkih) popularnih marijanskih napjeva.

‘Pozvani su ponajbolji i najpopularniji autori dalmatinske klapske pjesme. Klape su nadahnute još jednom pozitivnom stvari na našem festivalu, a to je da se izvodi samo jedna pjesma. Tako da klape rado dođu i budu potpuno spremne.’

Stručni ocjenjivački sud dodijelit će tri nagrade izvođačima, te jednu posebnu nagradu za najbolju obradu izvornog marijanskog napjeva. Osim članova žirija, nagradu za najbolju izvedbu kao i svake godine dodijelit će i publika.

Festival i ove godine ima humanitarnu notu, pa će dio prihoda biti doniran Fondu Gospe Sinjske koji pomaže studentima slabijeg materijalnog stanja.

Ulaznice se mogu preuzeti u knjižarama i papirnicama Papirko ili u suvenirnici Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh