tramax

‘Koćari’ protiv kamenoloma na Gredi

Autor/ica
Objavljeno: 10 prosinca, 2019
greda

Planinarsko društvo NOPD Koćari uputili su priopćenje za javnost u kojem pozivaju građane da potpišu peticiju protiv planiranog kamenoloma na Poljakovoj Gredi u Glavicama. Priopćenje koje potpisuje predsjednik Ante Romac prenosimo u cijelosti:

‘Poštovani,

u ime planinarskog društva ”NOPD Koćari” sa sjedištem u Glavicama, a u svojstvu predsjednika dotičnog društva, obraćam se žiteljima cetinskog kraja, svekolikom pučanstvu, kao i političkoj eliti.

Povod ovom priopćenju je najava eksploatacije arhitektonsko-građevnog kamena na tzv. predjelu Poljakova Greda, investitora ”Beton-Hrvace” iz Hrvaca, a u trajanju koncesije od 39 godina.

Smatram kako bi se odobrenjem i realizacijom planova investitora nepovratno devastirao ovaj naš prirodni biser, ugrozila flora i fauna, narušila kvaliteta življenja ljudi u blizini te naročito uništili svi potencijali Grede kao prirodnog resursa za rekreativno-sportske djelatnosti, kao i turističke.

Naime, upravo na lokalitetu gdje je previđena eksploatacija kamena, članovi našeg planinarskog društva, u suradnji s članovima brojnih planinarskih društava napravili su penjalište, koje iz dana u dan privlači sve više sportaša i rekreativaca, od kojih je daleko najveći broj mladih i djece, ali i turista željnih adrenalinskog iskustva ovog tipa. Na spomenutom lokalitetu brojna planinarska društva iz naše županije, kao i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, redovito održavaju vježbe i planinarske škole, a na proljeće će se upravo tu održati i ”Dječja planinarska škola” u organizaciji ”NOPD Koćari”. Stoga smatram kako je ovaj lokalitet od iznimnog značaja za sve nas ljubitelje prirode i sporta, a samim tim i za najmlađe na koje svojim volonterskim radom i velikim iskustvom neprestano prenosimo znanje i usađujemo ljubav prema prirodi i sportu.

Zato apeliram na slogu i zajedništvo svih onih kojima je u cilju očuvanje naših cetinskih prirodnih znamenitosti i vrijednosti kao što je naša Greda, te da potpišu peticiju protiv planiranih radnji, koju je pokrenula građanska inicijativa ”Ne dajmo Gredu”. Također molim političke elite neka barem u ovom slučaju stave opće interese ispred privatnih, ako zbog ničega drugoga, onda barem zbog svoje vlastite djece i generacija koje dolaze.’

S poštovanjem,

Ante Romac, predsjednik ‘NOPD Koćari’

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh