Marino Trans

Kod Husine jame održana komemoracija za nevine žrtve

Autor/ica
Objavljeno: 7 rujna, 2019
husina jama

Foto: Petar Malbaša

Kod Husine jame na Kamešnici danas je održana komemoracija za sve žrtve komunističkog režima II. svjetskog rata i poraća.

Komemoraciju sa svetom misom, koju već 20. godinu za redom organiziraju Samostan i Svetište Gospe Sinjske, predvodio je mons. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru, uz koncelebraciju brojnih svećenika Cetinskog i Livanjskog dekanata.

husina

Na današnjoj komemoraciji sudjelovali su brojni građani iz cetinskog i livanjskog kraja čiji su najbliži skončali upravo u Husinoj jami. Među njima su bili i dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, gradonačelnik Vrlike Jure Plazonić, saborski zastupnici Ivan Šipić, ujedno i gradonačelnik Trilja i Miro Bulj, predstavnici Herceg-bosanske županije, Grada Livna i drugi.

U svojoj propovijedi, biskup Bogović između ostalog je kazao:

‘Mi smo se danas našli kod jedne od brojnih jama u kojima su bačena mrtva tijela, a kadkada i živa, naše braće. Uznemiruje nas što do danas nismo uspjeli pokopati ove žrtve nasilja kao ljude, a gorka je istina da su oni i danas još uvijek pod smećem. Uvijek je na svijetu bilo grijeha, ratova među ljudima, već je Kain ubio Abela, ali u zadnjim stoljećima stvorene su neke nauke, ideologije, koje čovjeka stavljaju previsoko, izad Boga, na mjesto Boga, a drugi put bacaju ga u smeće. Nisu li te ideologije stvorile nacionalizme i fašizme i komunizme koji su nametali svoju ideologiju i gazili prava neistomišljenika i protivnika’, kazao je biskup Bogović zauzimajući se da se Husina jama istraži, iz nje iznesu kosti žrtava, identificirane sahrane u obiteljske grobnice, a onih drugih u zajedničku grobnicu, po njemu najbolje uz Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini.

Nakon svete mise nad Husinom jamom uslijedila je molitva odriješenja te polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

husina jama

Foto: Petar Malbaša

Facebook
Na vrh