semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Komemoracija za nevine žrtve bačene u Husinu jamu

Autor/ica
Objavljeno: 3 rujna, 2016
komemoracija_husina_jama3

Već 17 godina prve rujanske subote Husina jama na Kamešnici bila je mjesto okupljanja brojnim vjernicima koji su molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas odali počast nevinim žrtvama koje su za vrijeme i poslije II. Svjetskog rata bačene u ovu jamu. 

Današnjoj komemoraciji nazočilo je oko dvije tisuće stanovnika cetinskog i livanjskog kraja, kao i brojni svećenici te časne sestre s tih područja. Ovoj komemoraciji nazočile su i osobe iz javnog, političkog i društvenog života: potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, saborski zastupnici Ivan Šipić i Miro Bulj, dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić, izaslanstvo Grada Sinja predvođeno dogradonačelnikom Zlatkom Ugrinom, predstavnici Općine Livno, izaslanstva Grada Vrlike, Općine Otok i Općine Hrvace koje su predvodili Jure Plazonić, Branko Samardžić i Jakov Titlić. Komemoraciji su također nazočila izaslanstva Viteškog alkarskog društva, predstavnici političkih stranaka, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te potomci nevinih žrtava.

Svečano misno slavlje na novom oltaru predvodio je i propovijedao don Ante Mateljan, profesor na KBF-u u Splitu, uz koncelebraciju sinjskog gvardijana fra Petra Klapeža, sinjskog župnika fra Perice Maslaća i ostalih dvadesetak svećenika s područja Splitsko-makarske nadbiskupije i Livanjskog dekanata.

Na početku svoje propovijedi don Ante Mateljan okupljenima je kazao kako se nalaze na mjestu stradanja nevinih žrtava, koje su lišene ovozemaljskog života samo zato jer su štovali svoju vjeru i što su bili politički protivnici komunističke vlasti.

‘Sve jame naše povijesti i stratišta hrvatskog naroda kroz 14 stoljeća prebivaju u ovim bogomdanim stranama. Od Avara i Tatara, od Mongola i Osmanlija pa sve do velikosrpske agresije vraćaju nas pred tajnu zla, a ova jama i sve ovakve jame i danas nam zacrnjuju pogled pred očima’, kazao je don Ante Mateljan, naglašavajući kako kao kršćani moramo stalno moliti za nevine hrvatske žrtve iz ove i ostalih jama, kao i za one koji su svoje živote dali na oltaru Domovine u Domovinskom ratu, za slobodnu nam Hrvatsku.

Na kraju propovijedi don Ante Mateljan okupljenima je kazivao pjesmu neimenovanog robijaša s Križnog puta 1945., koju je zapisao Pave Jerković, također sudionik Križnog puta. Don Ante je kazao kako je ova pjesma uistinu prikaz hrvatske žrtve kroz stoljeća našeg postojanja.

PROLAZE NAM DANI U ČEKANJU SMRTI,

NEPRIJATELJ ŽELI SVE HRVATSKO STRTI,

U OČIMA NAŠIM VIŠE SUZA NEMA ,

NEVINO SE ROBLJE SAD UMRIJETI SPREMA.

NA USNAMA BLIJEDIM BORNI OSMIJEH TINJA,

NAŠEM MRTVOM TIJELU NEĆE TREBAT ŠKRINJA,

MAJKO, ŽENO, DJECO, SAD OSTAJTE ZBOGOM,

VI NEĆETE NIKAD STAT NAD NAŠIM GROBOM.

ZA NAMA ĆE KANUT MNOGA SUZA BRATSKA 

JER MI ĆEMO UMRIJET, A ŽIVJET ĆE HRVATSKA,

HRVATSKA ĆE BITI ZADNJA MISAO NAŠA,

NIĆI ĆE JUNACI IZ KRVI ROBIJAŠA.

Prof. dr. fra Bože Norac – Kljajo, umirovljeni profesor splitskog KBF-a, pokretač svih dosadašnjih komemoracija i hodočašća, kao i utemeljitelj gradnje spomen-kapele podignute na čast Čudotvornoj Gospi Sinjskoj tik uz samu jamu, na kraju misnog slavlja zahvalio se svima koji su na bilo koji način ove i ranijih godina pomagali u organizaciji obilježavanja ovog spomena na nevine žrtve. Ovogodišnje misno slavlje odvijalo se pred još nedovršenim oltarom za čiju su gradnju uz ostale najzaslužniji Splitsko-dalmatinska županija i poduzeće Joze Pletikosića ‘Gradnja’ Hrvace.

U svom obraćanju fra Bože Norac Kljaju kazao je kako se kotač povijesti prema istini iz prošlih vremena, posebno za vrijeme vladavine komunističke vlasti, polako okreće, istaknuvši dva primjera: ukidanje presude blaženom Alojziju Stepincu od strane zagrebačkog Županijskog suda i mihenska presuda pripadnicima jugoslovenske tajne službe za sudjelovanje u političkom ubojstvu hrvatskog političkog emigranta.

Svečano misno slavlje pratio je mješoviti zbor sastavljen od pjevača iz crkvenih zborova župa s područja Cetinske krajine, pod ravnanjem č.s. Vjere Gulić.

Komemoracija na stratištu na kamešničkom Vagnju završena je odrješenjem grijeha stradalnicima u jami, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Pored križa ispred Husine jame vijence su položili izaslanstva Hrvatskog sabora, Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja, Trilja, Vrlike i Livna te općina Otok i Hrvace. Vijence su položili i izaslanstvo VAD-a, MOST-a nezavisnih lista, pravaške koalicije ‘Pomak’, sinjskog i livanjskog HDZ-a, braniteljskih udruga iz Domovinskog rata i susjednih naselja te članovi obitelji nevinih žrtava bačenih u ovu jamu.

fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh