Banner CORE HIT RADIO

Konferencija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Autor/ica
Objavljeno: 23 studenoga, 2021
SDZ

U dvorani Splitsko-dalmatinske županije danas je održana konferencija za novinare prigodom Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Župan Blaženko Boban kazao je kako je 25. studenog Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, ali toga dana trebamo se prisjetiti i kukavica – ljudi, muškaraca koji nemaju snage živjeti normalan život i uvažavati ljude oko sebe nego svoj bijes iskazuju svojom fizičkom snagom. Podsjetio je kako Splitsko-dalmatinska županija već nekoliko godina, u suradnji s Policijskom upravom splitsko-dalmatinskom, provodi projekt Lily, a prošle godine pomogli su u obnovi sigurne kuće za žrtve nasilja. Ove godine će, kaže župan, kroz duži period obilježavati dan borbe protiv nasilja nad ženama. Naime, s Kaštelanskim kazalištem napravili su predstavu ‘Iza vrata’ koja će premijerno biti izvedena u četvrtak, 25. studenog u kaštel Lukšiću, a potom će biti izvedena diljem županije.

‘Nasilje se ne događa samo iza zatvorenih vrata, kako je naslov predstave. Nasilje se događa kod svih nas koji to ne prepoznamo ili koji ne reagiramo kad to prepoznamo. A osim toga i institucije puno više trebaju raditi, ne na način da žrtvu sklanjaju, red je da se iz društva nasilnik sklanja. Ovom predstavom koja će proći po našoj županiji želimo doći gotovo u svaki dio naše županije, vidjeti što se to događa iza zatvorenih vrata, zašto žene u pravilu šute, zašto nemaju snage. A mi im želimo pomoći da smognu snage i da su dužne svakog takvog nasilnika (kukavicu) prijaviti instituciji i reagirati’, kazao je Boban.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije Danica Baričević poručila je kako Županija nastoji na puno različitih načina ukazati na važnost prevencije nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

‘Nasilje u obitelji prisutno je nažalost u svakoj sredini, a bitnu razliku čini čini odnos društva prema tom velikom problemu. Vjerujemo da će i suradnja na ovoj predstavi i sličnim projektima potaknuti ljude da ne zatvaraju svoja vrata i da se mračnom svijetu nasilnika stane na kraj’, rekla je Baričević.

Predstavnica Odjela za prevenciju i borbu protiv nasilja PU splitsko-dalmatinske Vjera Malbaša istaknula je kako je nasilje nad ženama i nasilje u obitelji društvena pojava koja razdire naše osnovne ćelije. To je pojava na koju svi moramo reagirati. Dodala je kako provode razne projekte kojima žele doprijeti do svijesti građana, osvijestiti im da ne smiju zatvarati oči pred nasiljem. Poručila je da svi građani moraju reagirati i prijavljivati slučajeve nasilja:

‘Naša je bitna poruka svima da moramo reagirati kako nam se ne bi dogodili oni najnesretniji događaji sa smrtnim posljedicama. Ja znam da vas medije uvijek interesiraju brojke, nisu velika odstupanja od prošle godine. Broj ukupnih kaznenih djela, mi to nazivamo ‘kazneno-pravna zaštita djece i obitelji’, je nekako na istom nivou, ima laganih povećanja i laganih smanjenja nekih kaznenih djela kao što su tjelesne ozljede ili prijetnje, ali bilježimo veći porast onih lakših oblika nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, to su prekršaji (vrijeđanja, omalovažavanja) gdje nema upotrebe fizičke sile.’

Budući da ih je pandemija koronavirusa onemugćila da obilaze škole i provode edukativne akcije s građanima, odlučili su u suradnji s Kaštelanskim kazalištem napraviti predstavu kojom žele javnosti prikazati što nasilje čini žrtvi.

‘Mogu kazati da je u toj predstavi postignut cilj, a to je da prikažemo koju bol osjećaju članovi obitelji kada žive sa zlostavljačem. U ovakvim prilikama se trebamo sjetiti zlostavljača, da su to kukavice, mislim da ćemo se svi složiti. Međutim, trebamo se itekako sjetiti žena žrtava nasilja i njihove boli, kad one zbog te boli ostanu paralizirane i šute. U toj predstavi ona zašuti i trpi, trpi i njeno dijete, i to je enormna količina boli. Ali kad se dogodi glas naroda, glas susjeda koji progovori o tom nasilju i prijavi nadležnim institucijama. Kad se krene u postupanje dogodi se spasenje, dolazi do prekida nasilja, dolazi do drugačijeg života. To je poruka koju mi želimo svima poslati na ovaj važan dan: da smo svi odgovorni i da smo svi važni u ovom postupku i da moramo reći ne, kao što kaže naš projekt Lily – prekinimo šutnju’, poručila je Vjera Malbaša.

Tamara Čatlak Cindro, predsjednica Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja rekla je kako se bilježi veliki broj slučajeva nasilja nad ženama te naglasila važnost prevencije.

‘Meni je drago da će se predstava održati i zahvalna sam svima jer treba raditi na prevenciji’, rekla je Čatlak Cindro.

Redateljica predstave Justina Vojaković Fingler pojasnila je što publiku očekuje u četvrtak.

‘Imamo prikaz curice koja se zbog nasilja koje je proživjela u obitelji odlučila postati policajka. Ona, retrospektivno, kao velika policajka ulazi u svoju prošlost te odlazi iza svojih vrata, prisjećajući se svega što joj se dogodilo.’

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh