DANI_ALKE mel PM SOLAR

Konferencija sinjskog SDP-a o stambenoj i mirovinskoj politici u Hrvatskoj

Autor/ica
Objavljeno: 20 studenoga, 2023
sdp konf

Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Sinja sinjski SDP održao konferenciju za novinare gdje se govorilo o dvije teme, a to je stambena i mirovinska politika u Hrvatskoj.

O ovim važnim temama govorili su Sabina Glasovac, potpredsjednica Hrvatskog sabora i potpredsjednica SDP-a, Nikola Vučković, predsjednik GO SDP-a Sinj, Nataša Delonga Poparić, predsjednica savjeta SDP-a za rad i mirovinski sustav i Mira Perić, povjerenica Foruma seniora SDPH GO Sinj.

U svom uvodnom izlaganju predsjednik GO SDP-a Nikola Vučković je istaknuo važnost ovih tema.

‘Upravo je važno u Sinju predstaviti naš program i govoriti o temama koje su životno važne, a to je stambena i mirovinska politika. Na temelju relevantnih podataka, u Hrvatskoj je sve više ugrožen dostojanstven život građana, a posebno osoba s nižim prihodima među kojima posebno umirovljenika, a tu su i problemi mladih koji ne mogu riješiti svoje stambeno pitanje. To je dio onoga o čemu želimo govoriti’, istaknuo je između ostalog Vučković, čiju izjavu u cijelosti možete preslušati OVDJE.

Potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac govorila je na konferenciji, a poslije i u programu Hit radija, o navedenim temama, posebno kada je u pitanju standard građana na području cijele Hrvatske. kazala je da u posljednje vrijeme često čujemo kako premijer Andrej Plenković govori o dvije Hrvatske, jedna je njegova koja navodno nešto radi i ona druga u koju je svrstao oporbu koja, kako kaže premijer, ništa ne radi.

‘Međšutim, jedna je Hrvatska. Ako gledamo u cjelini, bitno je istaknuti i Plenković mora znati, mi imamo oko 700 tisuća građana u razini siromaštva, imamo za vrijeme njegovih sedam godina vladanja 262 tisuće onih koji su napustili Hrvatsku. Na porast nejednakosti posebno utječe inflacija, koja je posljednjih godina dodatno smanjila kupovnu moć umirovljenika, dovodeći mnoge umirovljenike u rizik od siromaštva. Podaci jasno pokazuju koliki utjecaj inflacija ima na svakodnevni život naših sugrađana. Cijene su od 2021. rasle u prosjeku 25 %, cijene hrane su rasle i više od toga – 35 %, a neki artikli neophodni za život mnogo više’, istaknula je Glasovac, dodajući kako će SDP riješiti tu očitu veliku problematiku dolaskom na vlast.

‘Mi imamo plan i mjere kojima želimo bitno promijeniti stambenu politiku, posebno za mlade’, dodala je Glasovac.

Gostovanje Sabine Glasovac u programu Hit radija poslušajte OVDJE.

‘Iako je HDZ u kampanji ‘Vjerodostojno’ 2016. umirovljenicima obećao dizati mirovine prema 60 % od iznosa plaće, iz podataka je jasno vidljivo da ne samo da se omjer nije približio brojci od 60 %, već je smanjen u odnosu na onaj koji je bio za vrijeme prethodne SDP-ove Vlade, s 42,22 % na svega 39,24 %’,  istaknula je Nataša Delonga Poparić.

‘SDP će tijekom mandata, u periodu od četiri godine, prosječnu starosnu mirovinu povećati s 500 na 750 eura, tj. iznosit će više od 5.500 kuna. Model provedbe sastoji se od dva elementa. Prvi je promjena formule ‘usklađenja’, a drugi uvođenje ‘trajnog dodatka’. Element promjene formule usklađenja provest će se tako da se u 100 %-tnom iznosu uvažava povoljniji faktor između rasta bruto plaća i rasta cijena, umjesto dosadašnjeg omjera 70 % prema 30 %, koji je prijedlog SDP već uputio u saborsku proceduru’, istaknula je između ostalog Nataša Delonga Poparić, čiju izjavu u cijelosti možete poslušati OVDJE.

Mira Perić, povjerenica Foruma seniora SDPH GO Sinj, istaknula je da je SDP promjena na bolje, koja će vratiti dostojanstvo građanima. Kazala je je da je zastupljenost ‘kategorije seniora naših sugrađana’ u predstavničkim tijelima na nivou Sinja i Županije splitsko-dalmatinske izuzetno loša i skoro nikakva, što govori da se moramo u svakom pogledu pametno organizirati. Odgovorila je i na kojimk će pitanjima SDP raditi kako bi život starije populacije bio na nivou koji zaslužuje.

‘U prvom redu cilj je imati dostupnost zdravstvenih usluga, osigurati smještajne kapacitete za osobe starije životne dobi kad obitelji nije u mogućnosti pružiti adekvatnu skrb. Tu moramo imati osmišljene razne društvene aktivnosti isključivo za populaciju starijih osoba. Treba se temeljito baviti pravnim pitanjima oko uzdržavanja. Tu je učenje jezika, informatičko osposobljavanje i slično. Potrebno je argumentirano i glasno zagovarati potrebe starijih sugrađana te inzistirati kod nadležnih vlasti u rješavanju ovih i drugih životnih pitanja’, istaknula je Perić pozivajući ne samo članove SDP-a nego i druge da se pridruže i aktivno sudjeluju u rješavanju problema s kojima se suočavaju umirovljenici.

Izjavu Mire Perić u cijelosti poslušajte OVDJE.

‘Zadaća države je da osigura dostojanstven život svih građana i da ne gleda olako na činjenicu da sve veći broj naših sugrađana živi ispod razine siromaštva. Povećanje mirovina nije samo ekonomska obaveza, to je jasna moralna dužnost prema umirovljenicima, ljudima koji su svojim radom doprinijeli razvoju društva’, istaknuto je na kraju današnje konferencije sinjskog SDP-a.

ferata@ferata.hr
0997370409