Leteći oldtajmeri na sinjskom aerodromu

Autor/ica
Objavljeno: 9 kolovoza, 2019

Izvor: Aeroklub Sinj

Ovoga tjedna na aerodromu Sinj odvija se letenje na povijesnim jedrilicama, pristiglima većinom iz inozemstva ali i uz sudjelovanje nekoliko ‘primjeraka’ iz domicilnih aeroklubova. Radi se o okupljanju jedriličara – zaljubljenika u stare tipove zrakoplovnih jedrilica, drvene konstrukcije presvučene platnom, izrađenim prije više desetljeća.

Prije nekoliko godina inicijativa za ovakvo okupljanje potekla je od nastavnika jedriličarstva Borisa Kožuha iz Slovenije, koji je na aerodromu Sinj nazočan od svojih mladenačkih dana pa sve do danas kroz aktivnosti u domaćim aeroklubovima. Na ovogodišnjem okupljanju sudjeluje 25 pilota jedrilica iz Češke, Slovenije, Poljske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Republike Hrvatske sa 11 jedrilica od kojih su 4 iz domaćih aeroklubova. Zanimljivost je da sudjeluje i jedrilica ‘Olimpija’ koja je proizvedena davne 1939 godine i do sada leti bez ikakvih problema.

Ovaj zanimljivi sportsko – tehnički događaj, pod nazivom ‘Maestral 2019’ počeo je 03. kolovoza a završetak se planira 10. kolovoza kada u organizaciji aerokluba Sinj počinje jedriličarsko prvenstvo Republike Hrvatske i međunarodni otvoreni kup u zrakoplovnom jedriličarstvu.

Aeroklub Sinj, sa pozicije domaćina i organizatori ovogodišnjeg okupljanja, nastojat će da ono postane tradicionalno i da okuplja zaljubljenike povjesnih jedrilica iz cijele Europe a već su kontaktirani vlasnici takvih letjelica u Hrvatskoj.

‘Aeroklub Sinj ima sve potrebne pretpostavke da bude uspješan suorganizator i domaćin ovakvih i sličnih zrakoplovnih događanja. Naš ključni resurs je aerodrom u čiju smo infrastrukturu kroz zadnjih nekoliko godina uložili velike napore i znatna financijska sredstva. Također smo riješili, uskladili sa propisima i doveli na višu razinu aerodromsku dokumentaciju, aerodromske procedure i postupke bez kojih aerodrom ne bi bio ništa više od obične livade. Naravno da je sve to prepoznato od ljudi iz zrakoplovnog miljea a isto tako i od nadležnih strukovnih institucija a što je uvjet da se na aerodromu Sinj mogu odvijati i najzahtjevnija zrakoplovna događanja kao što su državna prvenstva, jedriličarski i padobranski kupovi, aeromitinzi, jedriličarske i padobranske obuke, djelatnosti HRZ i djelatnosti zrakoplova u protupožarnim zadaćama’, kazao je predsjednik aerokluba Zvonko Kovačević.

 

ferata@ferata.hr
0997370409