mel VRLIKA LAKE PRAVO MISTO

Liskan i Ljeljo stižu u Hrvace

Autor/ica
Objavljeno: 21 studenoga, 2023
LISKAN PREDSTAVLJANJE Hrvace

Muzej Cetinske krajine, Općina Hrvace i Splitsko-dalmatinska županija pozivaju sve radoznale mališane, kao i one starije željne maštanja, na predstavljanje priče za djecu ‘Liskan i Ljeljo u velebitskoj avanturi’, autorica Darije Domazet i Anđele Vrca.

Predstavljanje će se održati u prostorima dvorane Osnovne škole Dinko Šimunović u Hrvacama u četvrtak, 23. studenoga u 10,45 sati, a priču će cetinskim mališanima izvesti Bajkopričalica Sandra, profesionalna pripovjedačica bajki i priča za djecu i odrasle.

Liskan, u narodnoj predaji sinjskoga kraja ime za Lješa, starohrvatsko mitološko biće koje čuva šumu, u novoj je avanturi – ovoga puta na Velebitu i to u društvu svoga neprijatelja Ljelje, sina božice Lade. Naime, na Svetome brdu, u domu vile Velebita, jednom se godišnje susreću svi bogovi, a podno njega na Dušicama vesele se razna mitološka bića kao stari šumski vedi, smutljivi dvojac Orko i Manjinjorgo, stara nosata Baba Jaga, kokošonoga Huta i brojni drugi koji ovaj događaj iščekuju cijelu godinu. Liskan, nesretnik u ljubavi, nesređena izgleda i sramežljiva karaktera, ljubomoran je na veseloga Ljelju, bećara kojega vole sva bića, kicoša koji bi mogao privući pažnju vile, tajne Liskanove ljubavi. To je bajka kroz koju ne samo da učimo o starohrvatskim vjerovanjima, već i o važnosti zaštite prirodnoga svijeta, zamkama ljubomore, nadmetanju i hrabrosti, pravom prijateljstvu i ljubavi koja može prevladati sve razlike.

Organizatori Vas pozivaju da razveselite svoje mališane i dovedete ih u školsku dvoranu O.Š. Dinka Šimunovića u Hrvacama, 23. studenog u 10,45 sati. Ulaz je besplatan i svi ste dobrodošli!

LISKAN PREDSTAVLJANJE Hrvace

ferata@ferata.hr
0997370409