tramax

Listopad – mjesec zahvalnosti i okusa jeseni

Autor/ica
Objavljeno: 4 listopada, 2019
P

U četvrtom smo danu listopada, mjeseca u kojem uživamo u različitim dobrotama – u bogatstvu boja, mirisa i okusa jeseni. Taj okus zahvale u mnogim oblicima najbolje se ogleda petkom na sinjskoj Peškariji i drugim mjestima.

I ovoga puta mukotrpnost rada vrijednih voćara, povrtlara, stočara, ostalih poljoprivrednika i ribara vidjela se u ponudi izloženoj na kamenim bancima kultnog sinjskog okupljališta. Ribe ovoga puta nije manjkalo – bilo je u ponudi podosta kašeta gdje se smjestila grdobina, mol, lignja, trlja, arbun, srdela, muzgavac i drugi morski plodovi.

P

Ovo jesensko vrijeme, s malo pojačanom burnom arijom, usmjerila je kupovinu ostale spize na Peškariji.

P

Uz običajnu ponudu voća i povrća, sve je više kupovine kupusa – kiselog i zelenog, koji u zajedništvu s domaćom pancetom daje deliciju za samo takav užitak.

P

Nije manjkalo ni ponude drugih proizvoda. U ovim danima grožđe je u prvom planu. Kupuje se i bilo i crno, bačve su zatopljene i u mnogim kućama sprema se dobra kapljica za ugodne zimske dane. Na poznatom ‘sinjskom vinogradu’ smještenom u ravnici sinjskog Hipodroma ponuda je dobra, a cijene počinju od 4 kuna, ali ako se kupi malo više, cijene znaju ići i nizbrdo.

P

U današnjem danu na poseban način slavi se spomendan sv. Franje Asiškog, siromašnog sveca iz 13. stoljeća. Utemeljio je franjevce i svojom jednostavnošću i poniznošću ostao trajno nadahnuće generacijama do današnjeg dana. Njemu u čast i zahvalu za dobrotu brojni vjernici okupili su se i molili na jutarnjoj euharistiji u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske.

P

Ugodni pohod gradom ovoga petak završili smo na upečatljivom sinjskom gradilištu – rekonstrukciji križanja ispod zgrade Gradske uprave gdje se radi punom parom. Već je uklonjen dobar dio zida stare Režije i priprema se novi prošireni prostor za prijeko potrebno uređenje ovog raskrižja.

P
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh