tramax

M.O.R.T.-ovci potvrdili status rock zvijezda!

Autor/ica
Objavljeno: 11 listopada, 2016
mort_tvornica3

Izvor: www.crorec.hr Foto: Marko Šolić

Prošlog petka, 10. listopada, u dupkom ispunjenom Velikom pogonu zagrebačke Tvornice, sinjski blues-punkeri M.O.R.T. održali su senzacionalnu, žestoku promociju albuma ‘Tužna kocka’, kojom su, u maniri najjačih bendova na ovim prostorima, čitavu kultnu dvoranu držali u euforiji tijekom gotovo dvosatne svirke.

Da sinjska scena obiluje nekim posebnim kreativnim nabojem potvrdila je M.O.R.T.-ova predgrupa za ovu večer, kreativci iz grupe Darkvud – Petar Radović na basu, Šimun Čarli Botica na klavijaturama, Ante Bogdan na gitari i Stipe Botica kao bubnjar i vokal – koji su svojim neočekivanim žanrovskim spojevima i inteligentnim aranžmanima publiku zagrijali za glavni nastup. Darkvud je ovo gostovanje odradio na valu nedavno objavljenog albuma ‘Razmišljanje u okviru’, kojim su stupili na širu glazbenu scenu, što se moglo vidjeti i tijekom njihovog izvrsno prihvaćenog i posjećenog nastupa koji nipošto nije odavao da je riječ o predgrupi za neki drugi sastav.

mort_tvornica2

Od samoga je početka središnjeg koncerta, najavljenog prije nekoliko dana i spotom za hvaljeni singl ‘Na cesti’, bilo jasno da će to biti trenutak ustoličenja M.O.R.T.-a kao jednog od predvodnika naše rock scene: pun prostor, poveći ‘mosh pit’ pred binom, koji nije prestao bujati do kraja svirke, publika koja zna tekstove i izvikuje naslove najdražih pjesama, skandiranje čitave dvorane za povratkom na bis, sve je to potvrdilo izniman status ovih sinjskih genijalaca.

Da se izvrsno snalaze u svirci uživo – da razumiju svoju publiku i da im je jasno kako dodatno pogurati svoje fantastične pjesme za potrebe ovakvog nastupa, M.O.R.T.-ovci su pokazali podizanjem žestine svojih izvedbi, čime su publiku držali u najvišem intenzitetu do posljednje sekunde koncerta.

Pozitivno agresivnu, žestoku podlogu od distorziranih valova, koju su proizvodili Bože Blajić – Zvrk na gitari, Jakov Maleš – Kikos na basu i Milan Mijač – Mile na bubnjevima suvereno je iskorištavao frontmen Ivan Katić – John, čiji je tvrdi, režući vokal već sada poznat kao jedan u od najupečatljivijih na našoj sceni.

mort_tvornica1

Od prvih taktova uvodne ‘Grli me iz pluća’ publika nije prestala oduševljeno reagirati na ovako bespoštednu svirku, dok ih sa svakim hitom M.O.R.T., sudeći prema ovome, ima koliko i najiskusniji sastavi – euforija postajala samo veća i veća. ‘Kroz vječnost’, ‘Nikotinska kriza’, ‘Olovni vojnici’, ‘Misao’, ‘Meni se skače’, ‘Volim’, ali i laganije ‘Plamen što kriješ’, ‘Draga majko’ i ‘Tango’, redom su izazivale pjevanje i nezaustavljivo kretanje pune dvorane kojoj je ostalo samo zahtijevati bis na kraju ove fantastične izvedbe.

Nakon ovog koncerta više nitko ne može poreći da M.O.R.T. pripada najuzbudljivijim i najoriginalnijim sastavima koje smo vidjeli na našoj glazbenoj sceni.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh