semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Miro Bulj: ‘Vratite ploču koju je postavio general Gotovina’

Autor/ica
Objavljeno: 3 kolovoza, 2015
bulj1_250414

Nezavisni sinjski vijećnik, bivši član Uprave Viteškog alkarskog društva i bivši alkarski momak Miro Bulj uputio je otvoreno pismo Upravnom i Nadzornom odboru VAD-a kojim traži da na Alkarske dvore vrate ploču koju je 1999. godine postavio general Ante Gotovina.

U svom otvorenom pismu Bulj podsjeća kako mu je od 2007. godine zabranjeno sudjelovanje u alkarskoj povorci jer je odbio sudjelovati u ponovljenom postavljanju kamena temeljca za izgradnju Alkarskih dvora od strane tadašnjeg premjera Ive Sanadera.

‘U vremenu smo kad obilježavamo 300 godina pobjede nad Turcima uz zagovor naše zaštitnice Čudotvorne Gospe Sinjske, i zato zbog povijesne istine krajnje je vrijeme da se službeno vrati ploča na Alkarske dvore na kojoj piše: Dana 1. kolovoza 1999. u povodu 284. Alke počinju radovi na izgradnji Alkarskih dvora, koju je postavio izaslanik prvog hrvatskog Predsjednika, počasnog alkarskog vojvode i pokrovitelja Sinjske alke dr. Franje Tuđmana general Ante Gotovina. Ploča je stajala na vidnom mjestu u Alkarskim dvorima do 18. ožujka 2007. godine kada je mučki uklonjena, a sve da bi se tadašnja Uprava VAD-a dodvorila tadašnje, svemoćnom predsjedniku Vlade RH Ivi Sanaderu koji je postavio kamen temeljac po drugi put sa istim natpisom, dok je gen. Gotovina nepravedno bio zatočen u Hagu, a u to vrijeme prvog Predsjednika RH dr. Franju Tuđmana nije bilo poželjno spominjati kao što je to poželjno trenutno.’

Na kraju svog otvorenog pisma Miro Bulj izražava nadu kako će Upravni i Nadzorni odbor VAD-a napokon uvažiti ovaj zahtjev te upućuje čestitku na dovršenju projekta Alkarskih dvora i Muzeja Sinjske alke.

‘Koristim prigodu da Vam javno čestitam što ste završili projekt Alkarskih Dvora i Muzeja koji će biti na ponos Sinju i Cetinskom kaju, a ujedno i pokretač turističkog i gospodarskog razvoja Sinja i Cetinskog kraja. Ali to će biti samo pod uvjetom da Alkarskim dvorima, a poglavito Muzejom, upravljaju profesionalno stručne osobe, a ne da to bude zapošljavanje kao do sad po političkim, rodbinskim i kumskim vezama.’

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh