semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Na ‘Jesenjarenju’ dva dokumentarca

Autor/ica
Objavljeno: 20 studenoga, 2019
GALERIJA

U programu ‘Jesenjarenja’ ove srijede u Galeriji Sikirica publiku očekuju dva dokumentarna filma koji se, svaki na svoj način, dotiču teme posttranzicijske propasti nekadašnjih tvorničkih divova – sisačke i zeničke željezare koje su u svoje najbolje vrijeme zapošljavale više desetaka tisuća ljudi.

‘Buffet Željezara’ dokumentarac je Gorana Devića koji prati priču Erne i Dževada vlasnika kafića na sisačkom autobusnom kolodvoru, koji se nalazi pored željezare koja je nekoć bila jedna od najvećih u Istočnoj Europi. Film prati kavanske razgovore gostiju kafića tjedan dana prije njegova konačnog zatvaranja. Glavna je tema razgovora odlazak u Njemačku – novi raj na zemlji za pripadnike nekadašnje socijalističke radne klase.

Raspad Željezare Zenica tema je treće epizode serijala ‘Raspad industrije u BiH’ u produkciji Centra za razvoj medija i analize Sarajevo i Al Jazeere Balkans. Rudarsko-metalurški kombinat Zenica svojevremeno je u proizvodnji i preradi željeza i čelika na prostoru bivše države imao gotovo 63 tisuće zaposlenih. Samo je Željezara Zenica, kao nosilac proizvodnje, brojala i do 24 tisuće radnika. Još postoji firma s tim nazivom, s približno 300 zaposlenih iz neproizvodnih pogona bivše fabrike. Proizvodnju čelika i željeza preuzela je međunarodna kompanija ArcelorMittal.

Program započinje u 19 sati.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh