HEP kultura Alkar

Na Kamičku katastarske mape iz 19. stoljeća

Autor/ica
Objavljeno: 8 studenoga, 2019
kamicak mapa

Nakon obavljenog jutarnjeg đira petkom po Peškariji, Pijaci i drugim mjestima u središtu Sinja, novinarska znatiželja odvela nas je do Kamička.

Razlog obilaska ovog povijesnog mjesta bio je napraviti nekoliko fotografija Sinja u čijem je zaleđu Sinjsko polje. Po dolasku na jedan od najslikovitijih i najupečatljivijih simbola Sinja, koji je sagrađen 1712. godine, zatekli smo Ognjena Kolaka. Ovaj entuzijast, istinski zaljubljenik u svoj grad, kolekcionar arhivske građe, nakon male pauze ponovno održava i navija sat na Kamičku. Ovoga puta u unutarnjem malom prostoru kule postavljao je stare fotografije, odnosno mape. Naravno, zanimalo nas je što ti eksponati zapravo predstavljaju.

‘Malo uređujem ovaj unutarnji prostor sa zanimljivim mapama i fotografijama koji datiraju daleko u povijest. Posebno se izdvaja katastarska mapa koju je izradio 1833. godine Giovani Gasparini. Ono što je zanimljivo na ovoj mapi je oznaka čestice pod brojem 251 u kojoj je vidljivo kako je tada toranj sa satom prvi put upisan kao vlasništvo grada. Međutim, sve ostalo oko kule je bilo u vlasništvu Carske kraljevske riznice u Beču’, kazuje nam Kolak.

kamicak mapa

Kolak nam pojašnjava kako su i ostali postavljeni eksponati povijesno vrlo zanimljivi.

‘Ovdje se nalazi i katastarski izvadak Franjevačkog samostana u Sinju od 1758. godine, gdje se ističe utvrda Kamičak ispod groblja, kao i jedna katastarska mapa iz 1780. godine. Zanimljiva je i fotografija koja je iz 1885. godine na kojoj se vidi Kamičak bez zidina’, istaknuo je Kolak.

kamicak mapa

Međutim, ova četiri eksponata dobit će u susjedstvu na drugom zidu još ponešto iz povijesnih arhiva, pojašnjava Kolak:

‘Uskoro bi ovdje trebala biti katastarska mapa koja se nalazi u Ratnom arhivu u Beču iz 1817. godine Camina de Braglia. Isto tako bit će tu i logo tvrtke koja je radila sat. Sve ovo dat će još jedan veći značaj ovoj utvrdi, posebno turistima i znatiželjnicima koji dolaze u obilazak ovog mjesta’, ispričao je Ognjen Kolak, dodajući kako se radi o odlično izrađenim replikama.

kamicak mapa

Inače, navedene mape i fotografija u originalima pripadaju arhivu Franjevačkog samostana u Sinju, Arhivu u Splitu i Sinjaninu Anti Pautu, koji su ih ustupili Kolaku za izradu replika i postavljanje u unutrašnjosti kule na Kamičku.

Na kraju boravka i zapisa o Kamičku, vraćamo se na početak ove priče, a to je fotografija s pogledom na grad i sinjsko polje.

kamicak mapa
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh