HEP kultura Alkar

Na TransDinara maratonu 90-ak maratonaca iz cijele Europe

Autor/ica
Objavljeno: 27 kolovoza, 2014

transdinara_mtb_maraton

Biciklistički klub Timun iz Splita organizira TransDinara maraton, trodnevnu, etapnu međunarodnu brdsko-biciklističku utrku, koja je u travnju ove godine predstavljena u Trilju.

Cilj utrke je okupiti bicikliste profesionalce i rekreativce iz Hrvatske i regije, te ih na siguran način, uz visoku razinu tehničke organizacije i gostoprimstva, provesti vjerojatno najsurovijim područjem Hrvatske. TransDinara maraton najzahtjevnija je etapna MTB utrka u Hrvatskoj i među najzahtjevnijim je u regiji. Osim velikih udaljenosti i visinskih razlika koje natjecatelji moraju savladati, izazov će im sva tri dana predstavljati iznimno težak teren, te surova klima koja vlada planinama Dinara i Kamešnica. Zauzvrat, te planine pružit će im izniman doživljaj prirode i odmak od civilizacije, nešto čemu svaki brdski biciklist teži.

TransDinara maraton ujedno je promocija planina Kamešnice i Dinare kao područja idealnog za mnoge oblike sporta i rekreacije, a gradova i mjesta u podnožju kao turistički iznimno vrijednih područja prepunih izvornosti i bogate povijesti. Ovaj je maraton na tragu napora mnogih pojedinaca, udruga i institucija uloženih u revitalizaciju i približavanju navedenih planina svim skupinama korisnika, planinara, biciklista, lovaca….

Partneri u organizaciji maratona su Hrvatska gorska služba spašavanja, te gradovi domaćini Trilj, Sinj, Vrlika i Knin.

Maraton će se održavati od 5. do 7. rujna, a natjecati se mogu individualci, muškarci i žene, te dvočlani timovi, muški, ženski i mix.

Jedan od organizatora, član BK Timun Vedran Medvešek kazao nam je kako je do sada za maraton prijavljeno 90-ak maratonaca iz Hrvatske i svih zemalja Europske unije.

‘Utrka će početi u Trilju, s pauzama u Sinju i Vrlici, te ciljem na tvrđavi u Kninu. Oko 250 km teških staza i gotovo 6 tisuća metara nadmorske visine ovaj maraton čini dosta teškim i napornim zbog čega nije za amatere i rekreativce, već za okorjele bicikliste i profesionalce. Nadovezujemo se na pokušaj turističkih zajednica i raznih udruga da se to područje Dinare i Kamešnice vrati i dovede u život. Stvarno je to područje prelijepo i potpuno neiskorišteno, sa svih aspekata gledano, a Turistička zajednica i Hrvatska gorska služba spašavanja nam u tome objeručke pomažu’, istaknuo je Medvešek, koji je podsjetio kako se prijave natjecatelja primaju do nedjelje, 31. kolovoza.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh