mel

Najuzbudljiviji gitarist današnjice stiže u Sinj

Autor/ica
Objavljeno: 3 travnja, 2024
Pavel Steidl

Izvor: Glazbena škola Jakova Gotovca Sinj

Maestro Pavel Steidl će održati recital u dvorani Muzeja Sinjske Alke i majstorske radionice u Alkarskim dvorima na kojima će sudjelovati najbolji učenici gitaristi iz Glazbene škole Jakova Gotovca i svih glazbenih škola u županiji, te studenti gitare Umjetničke akademije u Splitu.

Pavel Steidl, rođen u Rakovníku (Češka Republika), ubraja se među vodeće svjetske gitariste današnjice. Nakon što je 1982. godine osvojio prvu nagradu na međunarodnom natjecanju ‘Radio France’ u Parizu (među članovima žirija tog natjecanja bila su imena legendarnih umjetnika poput Alexandera Tansmana, Antonia Laura, Marie Luise Anido), postao je jedan od najistaknutijih solista svoje generacije. Godine 1987. odlučuje emigrirati u Nizozemsku, gdje je nakon godina studiranja, nadahnut djelima različitih umjetnika, stvorio vlastiti stil na tragu autentične izvedbe kompozicija za gitaru iz 19. stoljeća na izvornim instrumentima.

Godine 2004. odabirom čitatelja prestižnog časopica Guitart, Steidl je proglašen gitaristom godine. Steidl je također i skladatelj te na koncertima često izvodi svoje kompozicije. Svirao je u više od 40 zemalja svijeta: u Kanadi, SAD-u, Kini, Indiji, Japanu, Europi, Južnoj i Srednjoj Americi, itd. Predaje na Kraljevskom Konzervatoriju u Haagu (Nizozemska).

SGD Poster

U sklopu Dana gitare takoðer će se održati Međužupanijsko stručno vijeće nastavnika gitare, te recital Dua Vermeer (Španjolska/Hrvatska). Duo Vermeer osnovan je 2022. godine od strane gitaristice Silvije Escamille (Španjolska) i gitarista Natana Zlodre, dva glazbenika s bogatim koncertnim iskustvom i dobitnika raznih međunarodnih nagrada i priznanja koji su odlučili spojiti svoje interese i osobnosti tijekom magistarskog studija na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu (Nizozemska), gdje redovito surađuju s profesorom Pavelom Steidlom i pohađaju sate komorne glazbe kod profesora Zorana Dukića. Trenutno su polaznici Master studija komorne glazbe na Universität für Musik and darstellende Kunst u Grazu (Austrija) u klasi profesora Petrita Çekua. Duo Vermeer izvodi djela koja predstavljaju različite umjetničke utjecaje i različita povijesna razdoblja, nudeći panoramski pogled na izvedbu i razvoj kompozicije od baroka do današnjice. Uz usavršavanje u Austriji, Duo Vermeer redovno nastupa na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, te gostuje u televizijskim emisijama (HRT).

ferata@ferata.hr
0997370409