BANNER FERATA

Nakon više od 20 godina sinjske demokracije Proračun nije prošao

Autor/ica
Objavljeno: 20 prosinca, 2016
vijece_sinj

Nakon više od 20 godina sinjske demokracije, Proračun Grada Sinja nije prošao.

Na sinoćnjoj sjednici sinjskoga Gradskoga vijeća, nije usvojen Proračun koji je planiran u iznosu od 90,3 milijuna kuna.

Predloženi Proračun podržalo je 10 vijećnika, 10 ih bilo protiv, a suzdržanih nije bilo. Osim šest vijećnika vladajuće NL dr. Jadrijevića, za Proračun su glasovali vijećnici SDP-a Nataša Delonga Poparić i Stipe Jadrijević Cvrlje, vijećnik HNS-a Stipe Maganić i nezavisni vijećnik Žarko Delić. Protiv Proračuna su bili svi vijećnici HDZ-a i NL Mira Bulja te vijećnik SDP-a Jerko Trboglav Breko. Vijećnik HSLS-a Mladen Vidić nije nazočio sjednici, a svoj je izostanak opravdao.

Polemika se uglavnom svodila na to hoće li neusvajanje Proračuna ugroziti projekt ‘Sinj u sridu’. Tako je gradonačelnica Kristina Križanac u okviru rasprave pročitala i zaključak sa sastanka u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje, komentirajući kako nije decidirano navedeno što se može dogoditi s projektom ukoliko ne dođe do usvajanja Proračuna.

‘Na žalost, nisam dobila decidiran ugovor na to pitanje. Otvara se jedan prostor između Zakona o javnoj nabavi koji je sada na snazi i javnih nabava koje trebamo provesti do 31. prosinca ove godine i novoga Zakona o javnoj nabavi koji kaže da možemo raspisati javne nabave s valutnom klauzulom o poništenju. Odgovor na pitanje možemo li sklopiti ugovor s izvođačima radova bez pozicije u Proračunu ja stvarno nemam’, kazala je nakon sjednice gradonačelnica Kristina Križanac.

Rasprava o Proračunu, uz nekoliko kraćih pauza, trajala je četiri i pol sata.
Na kraju sjednice, nositelj vladajuće NL dr. Stipislav Jadrijević kazao je da izvršna vlast neće predložiti odluku o privremenom finanaciranju.

‘Nezavisna lista na čelu s izvršnom vlasti, odnosno gradonačelnicom Kristinom Križanac, neće predložiti odluku o privremenom financiranju. Vidjet ćemo postoji li pravna mogućnost za nešto drugo. Mislimo da nema razlike između privremenog financiranja i povjerenika, jer sve što može naš gradonačelnik u privremenom financiranju napraviti može i povjerenik i tu nema razlike, nama su ruke vezane’, kazao je dr. Jadrijević.

Dr. Jadrijević je kazao kako je prijedlog nekih oporbenih vijećnika da se donese odluka o privremenom financiranju, a nakon dva mjeseca da se ide na donošenje Proračuna, samo politička igra.

‘Bilo je to politički da se proračun sruši. Bulj je to predlagao. Mi na to nismo htjeli pristati. Naravno, SDP je najveći krivac za sve, a Miro Bulj ima posebnu težinu jer je saborski zastupnik’, kazao je dr. Jadrijević.

Za komentar smo zamolili i nezavisnog vijećnika Mira Bulja.

‘NL dr. Jadrijevića pokušala je politizirati projekt ‘Sinj u sridu’, koji je neovisan o Proračunu u svojoj prvoj fazi. Proračun sam o sebi sve govori. Grad se namjerava zadužiti za 8 milijuna kuna, gradimo dvoranu koja košta 20 milijuna kuna na teret grada, a svi ostali kapitalni projekti nisu ostvareni. Koristiti jedan projekt na ovako ružan način i ovako ga politizirati je dno dna političkog djelovanja. Dr. Jadrijević je imao mogućnost donošenja odluke o privremenom financiranju, što očito nije želio i očito mu projekt nije ni bitan koliko samoodrživost na vlasti, kako bi s te pozicije krenuo u predizbornu kampanju’, kazao je Bulj.

Jerko Trboglav Breko jedini je vijećnik SDP-a koji nije podržao Proračun.

‘Stav SDP-a je da se ne podrži ovakav proračun s kreditnim zaduženjem za dvoranu koja je već za 6 milijuna kuna probila svoj proračun, a nitko nije preuzeo barem političku odgovornost. Ne sumnjamo da se tu radi o kriminalu, ali kada jedan takav projekt za toliki iznos probije svoj proračun, onda netko mora kazati da, pogriješili smo, ispričati se građanima za nastalu štetu, ponuditi drugo rješenje, a ne na teret grada Sinja, podižući kredit ponovo forsirati nastavak lošega projekta. Razgovorom se sve može riješiti, a na ucjene ne možemo pristati’, kazao je Jerko Trnoglav Breko.

U slučaju da do kraja ove godine ne budu doneseni Proračun ili odluka o privremenom financiranju, Ministarstvo uprave predložit će Vladi RH raspuštanje Gradskoga vijeća i razriješenje gradonačelnice i zamjenika gradonačelnika te imenovanje povjerenika do konstituiranja Gradskoga vijeća i izbora gradonačelnika.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh