lady

Nastavljena gradnja crkve na Radošiću

Autor/ica
Objavljeno: 10 siječnja, 2022
crkva radosic

U listopadu prošle godine nastavljena je gradnja crkve na Radošiću, jedinom naselju Grada Sinja koje nema svoju crkvu.

Gostujući u programu Hit radija, sinjski župnik fra Perica Maslać podsjetio je kako je inicijativa pokrenuta davne 1985. godine kada su započeti temelji na zemljištu koje je crkvi darovala Mara Medvid. Zbog rata i drugih okolnosti radovi su zaustavljeni, a sve od tada tinja želja Radošana za nastavkom gradnje mjesne crkve. Želja im se konačno prije dva mjeseca i ispunila.

‘Uspjeli smo do sada da se crkva nekako izdigne, napravljeni su temelji i zidovi, još oko metar ide u visinu, a onda slijedi krov. Grad Sinj je iz svog proračuna već uplatio za izgradnju crkve 300 tisuća kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja 200 tisuća kuna. Ostale donacije su od samih vjernika koji su na Radošiću i onih koji su porijeklom s Radošića. Svima njima je drago što se u njihovom selu napokon gradi crkva. Oni su do sada prikupili 54.500 kuna.’

Fra Perica dodaje kako se s dosadašnjim donacijama pokrivaju grubi radovi, uključujući i krov. Nakon toga postepeno će ići uređenje crkve, gdje se i dalje računa na donacije vjernika Radošića. Crkva će se vjerojatno zvati Svetog Križa, zbog križa na Visokoj, a suzaštitnica će biti Gospa, budući da je slika Gospe iz Splita u Sinj stigla upravo preko Radošića.

‘Tu simboliku povezuje križ, stablo našega spasenja i lik naše Gospe, naše čuvarice. Crkva je živo kamenje, to je narod, to su vjernici. Smisao same gradnje je da svaki vjernik sebe ugradi u tu crkvu. Ona nije velika, nije to neko moderno zdanje. Išli smo na to da crkva bude klasična, poput naših starih seoskih crkava, tako da se, kad se izgradi, neće primijetiti da je to neka novogradnja. Ljudi kad je vide na prvu, mislit će da je stara 300 godina i više. Time želimo povezati našu prošlost, naše pradjedove, našu sadašnjost i našu budućnost. Crkva nije velikih dimenzija, cijela dužina je 15 metara, a širina 7,30 m, stotinjak vjernika će u nju moći stati’, naglasio je fra Perica Maslać.

fra perica maslac
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh