svabo

Nema trgovine kod sinjskog gradonačelnika Bulja!

Autor/ica
Objavljeno: 22 listopada, 2021
miro

Jedan od vrućih krumpira koji su dočekali Mira Bulja kada je početkom lipnja ove godine preuzeo sinjsku administraciju jest problem prikupljanja otpada, točnije neprikupljanje odvojenog otpada. Gospodarenje otpadom bilo je među aktualnim temama gostovanja sinjskog gradonačelnika u programu Hit radija.

Za 2018. godinu građani Sinja će iz proračuna izdvojiti 800 tisuća kuna penala, prije toga 300 tisuća za 2017. Dogodine bi račun mogao biti najmanje milijun i pol kuna, kazao je gradonačelnik Bulj:

‘Naravno da tu izražavam nezadovoljstvo. Da sada pođete sa mnom, vidjeli biste u garaži kod Gradske uprave promidžbeni materijal za reciklažno dvorište, puna garaža, nitko nije podijelio taj materijal. Problem nefunkcioniranja koji košta građane’.

Sudeći prema medijskim napisima, dolazi do sukoba između gradonačelnika Bulja i HDZ-ovih načelnika i gradonačelnika s područja Cetinske krajine, zbog činjenice da se otpad ne odvaja. Miro Bulj odbacuje tezu da on želi sukobe:

‘Ja nikoga ne prozivam, nego pozivam na odgovornost. Nemam sukob s gradonačelnicima i načelnicima, dapače! To je naš zajednički problem, kazne plaćaju i oni. Između milijun i pol i 2 milijuna svi skupa plaćamo. Moramo hitno pronaći rješenje’.

Gradonačelnik kaže da je o pitanju odvajanja otpada već poduzeo određene mjere:

‘Lećevica je štetan projekt koji ionako propada. Mi ćemo napraviti plan i program za Grad Sinj. A Grad Sinj upravlja i Mojankom, odnosno mi smo vlasnici, a ‘Čistoća’ upravlja. Slušam da je Grad Sinj trebao podijeliti kante. Na prvom sastanku s direktoricom ‘Čistoće’ (Ivana Živaljić, op.a.) pitao sam što Grad Sinj treba poduzeti u materijalnom, tehničkom, ljudskom smislu da se podijele kante. Međutim, nije bilo vozila za odvojeno prikupljanje otpada. Grad Sinj je odgovoran za Mojanku. Grad Sinj više neće biti na repu te političke priče. Ja nisam ovdje politizirao. Ja sam na svečanim sjednicama u Trilju i Otoku govorio o našem zajedničkom problemu’.

Spomenuo je gradonačelnik Bulj da bismo u 2022. godini trebali biti na 50 posto odvojenog prikupljanja otpada, a trenutno smo na 2 posto.

‘Tko je odgovoran? Miro Bulj, koji je došao 7. lipnja na vlast?  Vjerujte mi da su i HDZ-ovi načelnici i gradonačelnici nezadovoljni načinom i pristupom. Da, lokalna samouprava ima odgovornost, ali tko je provedbeno tijelo? Naravno, ‘Čistoća’. Zbog čega nismo imali kamione već od 1. rujna, nego će tek u ponedjeljak doći? I to nakon što sam shvatio da kamioni uopće nisu u to vrijeme bili prilagođeni za odvojeno prikupljanje, pa ih je naknadno trebalo prilagođavati.’

Gradonačelnikovo nezadovoljstvo upravljanjem i djelovanjem ‘Čistoće’ navelo ga je na sljedeće promišljanje:

‘Sklon sam tome, i to je moje legitimno pravo pošto sam odgovoran za Mojanku, nastavi li se ovako ponašati, da idemo na izvlaštenje naših 47 posto i prebacivanje tih naših sredstava u komunalnu tvrtku Grada Sinja jer ovakvo upravljanje više nema smisla, trgovanje s direktorskim mjestima je i dovelo do ovoga što imamo sada. U tome Miro Bulj nije sudjelovao. Grad Sinj je u svemu bio na repu, a jedino što je imao bile su obaveze dok svi ostali ne bi čak ni platili odlaganje otpada na Mojanku. Istovremeno naplaćujemo Brnažanima i Turjačanima koji žive u blizini komunalne obveze.’

Bulj je ponovio da nikoga ne napada, da je ovo zajednički problem:

‘Ne govorim niti o HDZ-u niti o SDP-u, nego govorim o problemima građana Grada Sinja. Spreman sam kao odgovorna osoba uskoro krenuti na izdvajanje naših vlasničkih udjela u novu komunalnu firmu. Imamo je već pripravnu, to je ‘Kamičak’, samo što bismo trebali napraviti novi ustroj pa ćemo preuzeti sve odgovornosti i obveze preko te tvrtke, ako ne bude racionalnog dogovora i ako se bude implementirala bilo kakva politika oko gospodarenja otpadom i politički utjecaji bilo Sanadera, bilo Ivane Živaljić, zamjenice Gradonačelnika Grada Trilja, bilo Dinka Bošnjaka ili bilo koga drugog.’

Podsjećamo da će na 4. sjednici Gradskog vijeća Grada Sinja, sazvanoj za ponedjeljak 25. listopada u 17 sati, jedna od točaka dnevnog reda biti izvještaj o radu i financijskom poslovanju društva Čistoća Cetinske krajine d.o.o. za 2020. godinu, s revizorskim izvještajem.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh