BANNER FERATA

‘Neželjena baština’ u Galeriji Sikirica

Autor/ica
Objavljeno: 2 listopada, 2019
Nezenljana bastina fb event

Sutra, 03. listopada se nastavlja program ‘Jesenjarenja’ u Galeriji Sikirica. U suradnji s udrugom Sinjski kulturni pokret publici će biti prikazan nagrađivani dugometražni film ‘Neželjena baština’, redateljice Irene Škorić.

Film ‘Neželjena baština’ tematizira sudbinu umjetničkih djela pretvorenih u otpad, ali i neposredno progovara o društvu koje se odreklo svoje povijesti i vrijedne umjetnosti. Od 1945. do 1990, u Jugoslaviji je podignuto na tisuće spomenika Narodnooslobodilačkoj borbi i pobjedi nad fašizmom, da bi nakon ratne traume devedesetih većina spomenika bila sustavno uništavana i degradirana od strane novih nacionalnih političkih režima. Prema procjenama struke, u Hrvatskoj je uništeno gotovo 3 000 spomenika, a neki od njih spadali su u sam vrh europske umjetnosti 20. stoljeća.

‘Neželjena baština’ prvi je hrvatski film prikazan u Europskom parlamentu. Film je do sada osvojio 1. nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. Balkan New Film Festivalu BaNeFF u Stockholmu, Nagradu za najbolji dokumentarni film na Ischia film festivalu u Italiji, posebno priznanje na Accolade global film festivalu u San Diegu, Nagradu za najbolju fotografiju na San Gio’ Verona video festivalu u Veroni, Nagradu publike na Forteca International Film Festivalu u Perastu, i Zlatnu nagradu za Najbolji film u kategoriji povijesne i arheološke tematike na WorldFestu u Houstonu, a svoju svjetsku premijeru imao je na međunarodnom Sarajevo film festivalu 2016. godine. Hrvatsku premijeru doživio je 2017. godine na ZagrebDoxu. Početak prikazivanja najavljen je za 19 sati.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh