miro bulj
hdz

Njemački veleposlanik na komemoraciji u Voštanima

Autor/ica
Objavljeno: 29 ožujka, 2014
AO0U0359

Foto: Ivan Žižić

Njemački veleposlanik u Hrvatskoj Hans Peter Annen sudjelovao je na obilježavanju 70. obljetnice pokolja više od tisuću djece, žena, staraca u podkamešničkim selima koji su počinili pripadnici njemačke SS divizije Prinz Eugen.

Trodnevnim programom obilježava se 70. godina od velikog stradanja nevinih žrtava podkamešničkih sela. Na Voštanima je jutros misu zadušnicu predvodio msgr. Marin Barišić, nadbiskup Splitsko-makarski.

Vijence za žrtve stravičnog pokolja kod spomen obilježja položila su izaslanstva njemačkog veleposlanstva, Županije splitsko-dalmatinske, gradova Trilja i Sinja, općine Otok te obitelji stradalih.

Nakon toga kod kapelice u zaseoku Babići na Voštanima održana je središnja komemoracija, kojoj su uz stanovnike potkamešničkih sela, nazočili: veleposlanik Njemačke u RH Hans Peter Annen, počasna konzulica SR Njemačke za četiri dalmatinske županije Sofija Kovačev, potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Rajner, saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Sinja, Trilja, Otoka i Hrvaca.

Nakon što su u kapelici otkrivene spomen ploče s imenima stradalih prigodne govore u sjećanju na nevine žrtve održali su njemački veleposlanik Hans Peter Annen, župan Zlatko Ževrnja i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić.

U prigodnom programu kojeg je vodio Ante Nadomir Tadić Šutra, nastupila je klapa Sveti Luka Otok.

Tijekom jutra vijenci za nevine žrtve položeni su u naselju Rože, a poslijepodne će biti položeni u naseljima Ljut i Krivodolu, gdje će kod spomen kosturnice misu zadušnicu predvoditi također nadbiskup Marin Barišić.

Podsjetimo kako su jučer služene svečane svete mise u Otoku i Rudi gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće za stradale. U Otoku je misu predvodio fra Frano Milanović Litre, a u Rudi msgr. Marin Barišić, nadbiskup Splitsko-makarski.

Ovaj trodnevni program obilježavanja 70. obljetnice stradanja nevinih žrtava podkamešničkih sela počeo je u petak svečanom akademijom održanoj u triljskom kinu.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh