extrametal

Noć muzeja ’19. u Muzeju triljskog kraja

Autor/ica
Objavljeno: 2 veljače, 2019

Sinoć, 1. veljače u Muzeju triljskog kraja uspješno je upriličena manifestacija ‘Noć muzeja’ koju već četrnaestu godinu za redom provodi Hrvatsko muzejsko društvo. Tema ovogodišnje manifestacije je bila ‘Muzeji – inovacije i digitalna budućnost’, kojoj je cilj bio približavanje suvremenih tehnologija široj muzejskoj publici, jer muzeji u svakodnevnoj praksi koriste različite digitalne platforme i alate te brojne druge tehnološke inovacije.

Muzej triljskog kraja je svoja vrata za posjetitelje otvorio točno u 18 sati, a centralni događaj ovogodišnje manifestacije, predavanje i prezentacija doc. dr. sc. Domagoja Tončinića s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, brojne zainteresirane su ‘prikovali za stolac’ od 19 do 20 sati.

‘I dok se tehnike i alati arheoloških iskopavanja samo naizgled nisu znatno promijenile, metode dokumentiranja i prezentiranja nalaza i cijelih nalazišta u navedenome su razdoblju doživjele korijenite promijene. Arheolozi su nekada nalazište i nalaze dokumentirali prvenstveno koristeći olovku, papir i metar, a fotografiju samo u ograničenoj mjeri. Danas prvenstveno koriste fotografije koje obrađuju različitim računalnim programima kako bi dobili 3D modele, a ponekad i skeniraju nalazište i nalaze. Nakon arheoloških istraživanja nalazišta su se nekada najčešće zatrpavala, a rekonstrukcija je najčešće bila ograničena na odabrane nalaze. Danas zahvaljujući 3D modelima i skenovima koji su nastali u svrhu dokumentacije u sve većoj mjeri nastaju virtualne rekonstrukcije nalazišta i nalaza koji posjetitelje približavaju korak bliže prošlosti,’ istaknuo je u svom predavanju dr. sc. Tončinić.

Brojni Triljani i Triljanke, ali i posjetitelji iz drugih krajeva Splitsko-dalmatinske županije i šire, također mogli uživati u dokumentarnim filmovima o počecima i rezultatima sustavnih arheoloških istraživanja rimskog legijskog logora Tilurija, stručnom vodstvu po arheološkom postavu muzeja te prigodnom domjenku.

Osoblje Muzeja triljskog kraja zahvaljuje svima koji su, unatoč lošim vremenskim prilikama, svojim prisustvom podržali i uveličali ovogodišnju Noć muzeja.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh