Obilježavanje 29. godišnjice 4. gardijske brigade HV

Autor/ica
Objavljeno: 28 travnja, 2020
gbr

Danas 4. gardijska brigada obilježava 29. godišnjicu od osnutka. Godišnjica će se zbog zaraze koronavirusom obilježiti bez masovnih okupljanja, polaganjem vijenaca te radom kroz civilnu zaštitu i suradnjom s KBC-om Split. Svečanom obilježavanju nazočit će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Četvrta brigada osnovana je 28. travnja 1991. godine početkom Domovinskog rata u Splitu, a na putu ka konačnom oslobađanju Domovine izrasla je u legendu. To je postrojba koja je kod neprijatelja izazivala strahopoštovanje, a kod hrvatskog puka divljenje i vjeru u nepobjedivost.

U Domovinskom ratu 195 njenih pripadnika položila su živote na oltar Domovine. Među njima je i Sinjanka Snježana Jurić Šolto, jedina žena poginula kao pripadnica Četvrte gardijske brigade. Četiri gardista se vode nestalim, a 1600 njenih pripadnika je ranjeno ili na drugi način stradalo.

Kroz ovu brigadu prošlo je mnogo iznimnih boraca, dočasnika i časnika koji su danas u mirovini ili na drugim važnijim dužnostima u OSRH. Svi oni, s manjim ili većim zaslugama, učinili su da ime 4. gardijske brigade postane nezaobilazno u stvaranju novije hrvatske povijesti.

Impozantan je ratni put brigade, neokaljan tijekom cijelog Domovinskog rata. Kruševo, Zelene Table – Male Bare, Zadar, Šibenik, Drniš, Vrlika, Dubrovnik, Ston, Maslenica, Ljeto, Oluja, Maestral, Južni Potez slavni je i zasigurno nepotpun niz.

Govoreći na proslavi rođendana postrojbe u Splitu u prvim poratnim godinama ratni ministar obrane Gojko Šušak je kazao:

‘Hrvatska vojska ima sedam gardijskih brigada. Ali samo je jedna udarna. To je Četvrta gardijska brigada’.

Te su riječi urezane i na spomeniku brigadi u njenom Splitu.

Jedan od temelja ove brigade je i sinjska 2. bojna, poznatija kao Cro Angels.

Pripadnicima 4. Gardijske brigade današnji dan čestitao je ministar obrane Damir Krstičević koji je među ostalim rekao:

‘Crvena beretka je simbol snage i junaštva u Domovinskom ratu. Drago mi je što danas mladi Pauci ponosno nastavljaju put 4. Gardijske brigade koji je donio brojne pobjede u Domovinskom ratu’, rekao je ministar Krstičević.

Polaganje vijenca održat će se s početkom u 11 sati na spomen ploči Vila Dalmacija te u 11 sati i 30 minuta  na spomeniku 4. gardijske brigade u Splitu.

U Splitu ispred Spomen kapelice ‘Sveti Križ’ Dračevac, s početkom u 12 sati, predviđeno je polaganje zajedničkog vijenca i paljenje svijeća.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh