miro bulj
hdz

Obilježena  100. obljetnica doseljenja Dalmatinaca u Feričance

Autor/ica
Objavljeno: 1 srpnja, 2019

Prigodnom svečanošću u Feričancima obilježena je 100. obljetnica doseljenja Dalmatinaca u ovaj poznati slavonski vinogradarski kraj. Davne, 1919. godine  s dalmatinskog krša, posebno područja Bitelića, Vučipolja, Zasioka, Dabra i Potravlja, krenuli su Cetinjani u Slavoniju u Feričance.

U toj ravnici plodnoj i blagodatoj započeli su novi život dijeleći ga  s domicilnim Šokcima. U proteklih 100 godina rodilo se brojno potomstvo i osnovane su nove obitelji. Prema dostupnim podacima oko 150 obitelji iz sela oko Peruće  od tada do današnji dana doselilo se u Feričance. Njihovi  potomci  2017. osnovali su Udrugu Feričanci – Dalmatinska zagora koja je u suradnji s Općinom Feričanci pripremila svečani program proslave ove velike obljetnice. U župnoj crkvi Duha Svetoga služena je sveta misa koju je predvodio  fra Stipe Bešlić iz Potravlja, inače,  gvardijan samostana Gospe Karmelske u Omišu, a u koncelebraciji je bio feričanački župnik, vlč. Vicko Obradović. U samom središtu Feričanaca, na Trgu Matije Gupca, potom je otkriven Spomenik guslaru.


Spomenik guslaru otkrili su načelnik općine Hrvace Dinko Bošnjak i načelnik općine Feričanci Marko Knežević, a otkrivanje je upotpunio nastup klape Hrvace te KUD-a Crkvari. Cijela fešta potom se nastavila  u sportskoj dvorani Osnovne škole Vladimira Nazora gdje je  predstavljena je monografija ‘Stoljeće Dalmatinaca u Feričancima 1919. – 2019.’ i izložba fotografija i predmeta koja su svjedočila o nekadašnjem životu doseljenih dalmatinaca u njihovom kraju, na škrtoj Dalmatinskoj zemlji.
Monografiju su, među ostalima, predstavili voditeljica Etnološkog i Arheološkog odjela u Zavičajnom muzeju Našice Jasna Jurković, ujedno i jedna od urednica knjige, i Marijan Marunica, dopredsjednik Udruge Feričanci – Dalmatinska zagora. Vrhunac ove velike dalmatinske i cetinske fešte završio je  kulturno-umjetničkim programom pod šatorom na Sportskom centru. Uz domaćine, HKD Manuel Feričanci, nastupili su u svojim živopisnim narodnim nošnjama  i članovi KUD Cetina iz Sinja koji su prikazali običaje sela uz Peruću, odnosno kako je nekada izgledala večera u mnogobrojnoj obitelji. Veliki pljesak na otvorenoj sceni od više stotina sudionika svečanosti dobili su za svoj nastup članovi klape Hrvace.

Među svojim rođacima, prijateljima bili su  i članovi Kulturne Udruge Bitelić predvođeni Milom Buljanom, koji je dao svoj veliki doprinos u izradi monografije.Posebno emotivno su žitelji ovog kraja,a naročito potomci Cetinjana doživjeli dolazak brojne delegacije VAD-a predvođene predsjednikom društva Stipom Jukićem. Bila je ovo jedinstvena prilika da ovaj hrvatski kraj uživo vidi i fotografira se s alkarima i alkarskim momcima.

Uz sve navedeno još je jedna stalna povezanost dalmatinaca u Feričancima s Dalmacijom,a to je Hajduk.

Naime, u ovom mjestu djeluje DPH kojeg vode potomci Cetinjana, a ovom prigodom provodilo se upisivanje članova u njihovo društvo. Cijela ova lijepa priča završila je razmjenom prigodnih poklona, domaćini su goste i prijatelje iz Cetinske krajine darivali poznatim proizvodima Feravina, a zauzvrat su dobili slike Čudotvorne Gospe Sinjske, alkarske suvenire i druge umjetničke rukotvorine da ih podsjećaju na rodna mjesta njihovih predaka.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh