semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Obilježena 20. obljetnica vojne akcije ‘Zima 94’

Autor/ica
Objavljeno: 1 prosinca, 2014
zima94_2014_4

Foto: Filip Ratković

U organizaciji Udruge Veterana 126. brigade jučer je na Vrdovu obilježena 20. godišnjica akcije ‘Zima 94.’ Svečanosti je nazočilo oko 200 pripadnika hrvatskih postrojbi koje su sudjelovale u ovoj operaciji, a po prvi put obilježavanju je nazočio i general Ante Gotovina.

Podsjećamo, ratna operacija Zima 94’, započela je 29. studenog 1994. godine, kada su se borbene skupine 126. Domobranske pukovnije ubacile u međuprostor neprijatelja. Dan kasnije, potpomognuti 114. brigadom HV-a, 80. Domobranskom pukovnijom te 4 . 5. i 7. gardijske brigade, započeli su frontalne udare na postrojbe bosanskih Srba. Sve do 7. prosinca, hrvatske snage u krajnje nemogućim uvjetima zimske surovosti uspjeli su ovladati visovima Dinare i stabilizirati crtu bojišnice. Istovremeno je pokrenut i napad na istočnoj strani Livanjskog polja, gdje su udruženo djelovali 5. gardijska brigada, 1. HGZ, 22. Domobranska pukovnija i specijalne postrojbe MUP-a HR-HB. Borbena djelovanja i pomaci na bojišnici trajali su do 24. prosinca 1994., a oslobođeno je područje širine 10 km i dubine oko 20 km – ukupno 200 četvornih kilometara. Srbi su poraženi na Dinari i u većem dijelu Livanjskog polja koje se našlo pod nadzorom HV-a i HVO-a. U vojnoj akciji ‘Zima 94.’ svoje živote je dalo 29 branitelja. 19 ih je teško, a 39 lakše ranjeno, dok se trojica vode kao nestali. Ovom značajnom akcijom udruženih hrvatskih snaga stvoreni su uvjeti za pripremu i provedbu najbriljantnije akcije Hrvatske vojske – oslobodilačke ‘Oluje’.

Svečanost obilježavanja 20. obljetnice ‘Zime 94’ započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred kapelice svetog Jakova na Vrdovu. Vijence su položili obitelji poginulih branitelja, general Rahim Ademi kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, ministar obrane Ante Kotromanović, general Ante Gotovina i pukovnik Ivan Jenjić. Vijenac Županije Splitsko-dalmatniske položio je dožupan Luka Brčić, a vijenac gradova i općina s područja Cetinskog kraja načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak. Vijence su položili i predstavnici Ministarstva branitelja,. Veterana 126. brigade, 2. bojne 4. gardijske brigade, HVO-a Livna i drugi.

U obraćanju nazočnima, general Rahim Ademi istaknuo je kako je ova velika akcija osigurala uvjete za konačni vojni poraz Srba i oslobođenje Hrvatske.

Pozdravljajući sve okupljene, posebno suborce i obitelji poginulih branitelja, general Ante Gotovina je istaknuo:

‘Danas možemo reći da Domovinski rat pripada povijesti, ali njegovo mjesto u povijesti su temelji hrvatske državnosti, jer bez pobjede u Domovinskom ratu ne bi bilo ništa danas. Danas moramo svu svoju energiju, sav svoj optimizam i čvrst karakter pokazati i usmjeriti ga k budućnosti, da bismo imali sigurnu, gospodarski jaku i socijalno pravednu državu. Uvjeren sam da za to imamo sve uvjete’, naglasio je general Gotovina.

U okviru proslave trojici pripadnika 126. brigade Željku Tadiću, Ivanu Čajiću i Ivanu Dadiću uručena su odličja Red Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu, kojim ih je odlikovao predsjednik Ivo Josipović. Predsjednik Udruge veterana 126. brigade Boško Vladović za inimni pothvat tijekom akcije ‘Zima 94’ posebno priznanje uručio je Jozi Vukoviću.

fotogalerija (Filip Ratković)

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh