extrametal

Obilježena 25. obljetnica oslobodilačke vojne akcije ‘Zima ’94’

Autor/ica
Objavljeno: 1 prosinca, 2019
zima obljetnica

U organizaciji udruge ‘Veterani 126. brigade Sinj’ danas, 1. prosinca kod kapele sv. Jakova, kod planinarskog doma na Vrdovu, obilježena je 25. obljetnica oslobodilačke vojne akcije ‘Zima ’94’.

zima obljetnica

Obilježavanu je nazočio veliki broj sudionika ove vojne akcije, brojni glosti i uzvanici među kojima su bili general Rahim Ademi, izravni zapovjednik akcije u ulozi tadašnjeg zapovjednika OG Livno i načelnika stožera ZP Split, generali Ljubo Ćesić Rojs i Jozo Ribičić, pukovnik Marko Vukasović – izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, brigadir Jozo Šerić – izaslanika ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, brigadir Ivan Jenjić, dožupan Luka Brčić, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak te dogradonačelnik Vrlike Nikola Uzun.

zima obljetnica

Pred početak svečanosti skupina konjanika iz Braniteljske zajednice Patriot dojahala je do kapele noseći zastavu RH i zastave dijela vojnih postrojbi koje su sudjelovale u akciji ‘Zima 94’.

zima obljetnica

Kod kapelice sv. Jakova vijence su položili pukovnik Marko Vukasović, u pratnji generala Ademija, Ćesića i Ribičića, brigadir Šerić i Boško Vladović, predsjednika udruge ‘Veterani 126. brigade Sinj’ u pratnji skupine suboraca, izaslanstvo čelnika gradova i općina Cetinske krajine i drugi. Posebnbo izaslanastvo položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod spomen-križa na Maglaju gdje je bilo izmješteno zapovjedno mjesto početka akcije.

zima obljetnica

Prigodnim riječima nazočnima su uputili Dinko Bošnjak, donaćin svečanosti, izaslanici Šerić i Vukasović te general Ademi koji je podsjetio na pripremu, početak i tijek akcije, koja se odvijala od 30. studenoga do 24. prosinca 1994. godine. Ademi je podsjetio da je u akciji poginulo 29 branitelja te da se trojica još uvijek vode kao nestali. U akciji je oslobođeno područje od oko 200 kvadratnih kilometara, širine 10 i dubine 20 kilometara, od Dinare do planina sa sjeverne strane Livanjskog polja.

General Ademi i ovom je prigodom posebno zahvalio borbenim skupinama 126. brigade i 114. brigade HV i 80. DP Livno, koje su po ekstremnim zimskim uvjetima ubačene iza leđa neprijatelja i izvršile prvi udar, nakon kojeg su iscrpljene vojnike na borbenoj liniji zamijenili pripadnici 7. gardijske brigade. General Ademi podsjetio je koje su sve postrojbe HV-a i HVO-a sudjelovale u akciji ‘Zima ’94’ te im je zahvalio što su svojom žrtvom na Dinari otvorile put prema konačnom oslobađanju do tada okupiranih područja RH.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh