lady

Obilježena 27. obljetnica oslobodilačke operacije HV i HVO ‘Zima’94’

Autor/ica
Objavljeno: 28 studenoga, 2021
akcija zima

Na Vrdovu, kod kapelice svetog Jakova danas je, u organizaciji udruge ‘Veterani 126. brigade Sinj’ obilježena 27. obljetnica oslobodilačke operacije HV i HVO ‘Zima’94’, kojom je započelo stezanje obruča oko okupiranog Knina.

Izaslanstva Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sinja i Cetinske krajine, udruge ‘Veterani 126. brigade Sinj’, Splitsko-dalmatinske županije te zajedničko izaslanstvo Općine Hrvace i Grada Trilja položili su vijence i svijeće uspomen na sve poginule hrvatske branitelje Domovinskog rata, posebno one koji su život dali tijekom operacije ‘Zime’94’.

akcija zima

Brigadir u miru Vlatko Bandalo, u ime udruge ‘Veterana 126. brigade’, održao je prigodni govor o operaciji ‘Zima 94’, koja je počela 29. studenoga i trajala do 24. prosinca 1994. godine, a odvijala se na području planine Dinare i Livanjskog polja. Ova akcija je bila prva u nizu oslobodilačkih operacija na Dinari i njenom okruženju, a konačni udar i slom velikosrpskih snaga ostvaren je kroz vojno-redarstvenu operaciju Oluja. Tijekom ‘Zime’94’ u redovima HV i HVO poginulo je 29 branitelja, 19 ih je teško ranjeno i 39 lakše, a 3 su nestala.

akcija zima

U ime Općine Hrvace, kao domaćina, i nazočnog gradonačelnika Trilja Ivana Bugarina okupljenima se prigodnim riječima obratio načelnik Dinko Bošnjak., auU ime Splitsko-dalmatinske županije i župana Blaženka Bobana sudionike je pozdravio pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić, jedan od ratnih zapovjednika i izravnih sudionika operacija HV na Dinari.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh