Marino Trans

Obilježena 28. obljetnica napada na vojarne bivše JNA

Autor/ica
Objavljeno: 25 kolovoza, 2019

U Sinju je danas u organizaciji sinjske HVIDR-e i Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata obilježena 28. obljetnica napada na vojarne bivše JNA i početka oružane obrane od velikosrpske agresije na Cetinsku krajinu.

Podsjetimo, 25. kolovoza 1991. godine dragovoljci Sinja i Cetinskog kraja, pripadnici ZNG-a i MUP-a, opkolili su vojarne okupatorske vojske i pokušali osvojiti znatnu količinu naoružanja za obranu, kako bi ga proslijedili već ranije formiranim dragovoljačkim postrojbama i pripadnicima bojne koja je formirana tog dana, a kasnije je djelovala kao 1. bojna 126. brigade. Posebno treba istaknuti kako je ova akcija prva ovakvog karaktera na području Hrvatske u Domovinskom ratu. Tijekom ovog borbenog djelovanja živote su izgubili Luka Erceg iz Otoka i Ivan Kamber iz Rude. Istog dana jugoslavenska armija napala je Vrliku, a u njezinoj obrani poginuli su Ante Barać iz Zelova, Ivan Tomaš iz Segeta kod Trogira, Ilija Perajica iz Livna te Ivan Lelas iz vrličkog naselja Kosori.

P

Obilježavanje 28. obljetnice počelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu pogibije hrvatskog branitelja Ivana Kambera u vojarni ‘126. brigade HV-a’.

P

Nakon toga, vijenci su položeni i zapaljene svijeće na mjestu pogibije hrvatskog branitelja Luke Ercega u bivšoj vojarni ‘Ivaniš Nelipić’.

P

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća potom je upriličeno na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Spomen parku hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, ispred zgrade Gradske uprave, gdje je himnu ‘Lijepa naša’ otpjevao Joško Delić Zurzi. U ime organizatora obilježavanja ove obljetnice i koordinacije braniteljskih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata o ovom velikom povijesnom događaju govorio je Darko Bilandžić, predsjednik sinjske podružnice UHDVDR-a. U svom govoru Bilandžić je podsjetio kako se upravo u Sinju dogodio prvi napad u Hrvatskoj na vojarne bivše JNA, čime su dragovoljci cetinskog kraja pokazali svoju odlučnost u branjenju svog kraja i Lijepe naše od srbočetničkog agresora na čelu s ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

‘Nažalost, tih kolovoških dana u tim napadima i na vrličkom području hrabri branitelji su dali svoje živote na oltaru Domovine i njih se uvijek i s ponosom trebamo sjećati’, istaknuo je između ostalog Darko Bilandžić.

Vijence na spomen obilježja položili su članovi obitelji poginulih branitelja, državni tajnik u Ministarstvu branitelja, brigadir u miru Ivan Vukić Niper zajedno s predstavnicima braniteljskih udruga, saborski zastupnici Miro Bulj i Ivan Šipić sa svojim izaslanstvima, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, gradova i općina cetinskog kraja, predstavnici MUP-a, HV-a, Viteškog alkarskog društva, političkih stranaka i ostali građani. Molitvu odriješenja za poginule branitelje predvodio je sinjski župnik fra Perica Maslać.

Kod spomen obilježja poginulim braniteljima Ivana Kambera i Luke Ercega molitvu je predvodio moderator programa Ante Nadomir Tadić Šutra, kojemu se u molitvi kod spomenika pridružio Roko Šandrić, unuk pokojnog Ercega.

Nakon polaganja vijenaca, u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske služena je sveta misa zahvalnica za Domovinu i preminule hrvatske branitelje. Svete mise zadušnice tijekom jutra služene su u Otoku i Rudi – rodnim mjestima poginulih vitezova Luke Ercega i Ivana Kambera.

Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata u nastavku dana položit će vijence na mjestima pogibije hrvatskih branitelja u Vrlici i Zelovu.

Facebook
Na vrh