Advent Sinj
ogrijevno bukovo drvo X

Obilježena 31. obljetnica pogibije petorice pripadnika SZV-a 4. brigade ZNG-a

Autor/ica
Objavljeno: 26 siječnja, 2023
P

U Sinju je danas, 26. siječnja prigodnim programom obilježena 31. obljetnica pogibije petorice pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG-a, hrvatskih branitelja Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalica i Bojana Vojvode, koji su poginuli u padu zrakoplova AN-2, na današnji dan 1992. godine u sinjskom naselju Šimci.

Obilježavanje je počelo svetom misom zadušnicom u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske koju je predvodio, kao i molitveni obred kod spomenika  ‘Slomljeno krilo’, vojni kapelan 93. zrakoplovne baze Zadar, don Ivo Topalović, uz koncelebraciju gvardijana fra Marinka Vukmana.

Nakon mise zadušnice uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen obilježja ‘Slomljeno krilo’ u Šimcima. Vijence su položili članovi obitelji poginulih zrakoplovaca i poginulih branitelja u Domovinskom ratu, izaslanstva  HRZ-a, 93. krila HRZ-a,Gardijske mehanizirane brigade, Vojarne 126. brigade Sinj, PP Sinj, predviđeni brigadirom Krešimirom Ražovom, pukovnikom Draženom Mazalinom, bojnikom Antom Gašparom, zatim ratni zapovjednici i pripadnici Samostalnog zrakoplovnog voda i prijatelji poginulih na čelu s brigadirom u miru Matkom Raosom, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Splitsko-dalmatinske županije te koordinacije braniteljskih udruga Grada Sinja i cetinskog kraja. Vijence su položila izaslanstva domaćina ove svečanosti Grada Sinja i Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja Sinja i cetinskog kraja predvođeni gradonačelnikom Mirom Buljem i Dragicom Hrgović. Počast je u ime Grada Splita odao pročelnik Odjela za suradnju s braniteljima i braniteljskim udrugama, Zdravko Parčina, u ime Splitsko-dalmatinske županije vijence je položilo izaslanstvo predvođeno pročelnikom Josipom Matkovićem i voditeljem županijskog arhiva, Radoslavom Zaradićem. Poginulim braniteljima počast je odao ravnatelj Veteranskog centra, general zbora u miru, Josip Lucić sa suradnicima, kao i izaslanstvo MOST-a Grada Sinja. Počast je odao i  jedini preživjeli u nesreći od prije 31 godinu, Zvonko Kovačević, koji je nakon stradavanja nastavio svoje djelovanje u OSRH kroz 4. gardijsku brigadu, gdje je bio na časničkim dužnostima sve do umirovljenja, a sada je na dužnosti uspješnog predsjednika Aero kluba Sinj.

‘Prošlo je 31 godinu od tog tragičnog događaja, a moja sjećanja su uvijek svježa, svakog se detalja sjećam. Drago mi je da mnogi dolaze odati počast mojim suborcima, a posebno je lijepo vidjeti mlade koji dolaze na ovo mjesto. Kod mene uvijek u ovakvim trenutcima potekne suza, ali suza od ponosa na kolege koji su poginuli na ovom mjestu’, istaknuo je među ostalim Kovačević.

U izjavi za novinare ratni zapovjednik Samostalnog zrakoplovnog voda, brigadir u miru Matko Raos je kazao:

‘Iako je prošlo 31 godinu od ovog tragičnog događaja koji se nije smio dogoditi, sjećanje na naše poginule je uvijek u nama. Ovo mjesto za mene je bilo i uvijek će biti sveto. Ne samo na ovaj dan, nego uvijek se moramo sjećati naših zrakoplovaca, koji su nama puno nedostajali u daljnjoj borbi i stvaranju samostalne Hrvatske’, naglasio je Matko Raos.

Po završetku svečanosti u organizaciji Grada Sinja u hotelu Alkar za sudionike svečanosti upriličen je prigodni domjenak.

ferata@ferata.hr
0997370409