svabo

Obilježena 76. obljetnica strijeljanja mještana Košuta, Turjaka i Brnaza

Autor/ica
Objavljeno: 24 rujna, 2019
komemoracija kukuzovac

Danas poslijepodne kod spomen križa na Kukuzovcu položeni su vijenci i zapaljene svijeće povodom 76. obljetnice strašnog pokolja Košućana, Brnažana i Turjačana na Kukuzovcu.

Na današnji dan 1943. godine četrdeset i jedan muškarac iz Košuta, jedan muškarac iz Glavica koji se zatekao u Košutama, 17 mještana Brnaza, 7 mještana Turjaka i fra Rafo Kalinić ubijeni su od strane pripadnika njemačke Sedme divizije Prinz Eugen.

komemoracija kukuzovac

Obilježavanje sjećanja na nevine žrtve ove godine organizirala je Župa Presvetog Srca Isusova iz Košuta zajedno sa župljanima Brnaza i Turjaka. Kod spomen križa na Kukuzovcu uz članove obitelji ubijenih, mještane Košuta, Turjaka i Brnaza vijence su položili i zapalili svijeće predstavnici Grada Sinja, Grada Trilja, Mjesnog odbora Turjaci i saborski zastupnik Miro Bulj.

‘Kako uvijek kažu, povijest je učiteljica života. Dakle, vrlo je važno prisjećati se ovakvih stvari i nevinih žrtava, da se one nikad više ne ponove u budućnosti’, kazao je jedan od organizatora obilježavanja Ivan Žolo.

komemoracija kukuzovac

Molitvu odrješenja predvodili su župnik Košuta don Tomislav Topčić, župnik Turjaka fra Lukica Vojković i župni vikar u Brnazama fra Antonio Mravak. Nakon polaganja vijenaca u crkvi Presvetog Srca Isusova u Košutama služena je sveta misa za ubijene.

Dodajmo kako će u nedjelju, 29. rujna u Brnazama preko svete mise u 9 sati biti pročitana imena svih ubijenih Brnažana u pokolju. U 11,45 sati kod kuće Bože Malbaše, u kojoj su zapaljeni fra Rafo Kalinić i Anka Malbaša bit će molitva odrješenja za njih i sve ubijene Brnažane.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh