mel

Obilježena 80. obljetnica stradavanja mještana Rude

Autor/ica
Objavljeno: 1 travnja, 2024
komruda

Danas je svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca obilježena 80. obljetnica stradavanja 303 mještana Rude koji su zvjerski ubijeni 28. ožujka 1944. godine od strane pripadnika 7. SS Divizije ‘Prinz Eugen’.

Svetu misu zadušnicu za sve žrtve Rude predvodio je Splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić uz koncelebraciju župnika župe Svetog Martina Rude don Marina Matijace, te ostalih svećenika porijeklom iz Rude i susjednih župa. Sveta misa zadušnica započela je čitanjem ubijenih, te nestalih mještana sela Rude koji su stradali prije 80 godina.

Nadbiskup u miru mons. Barišić je u propovijedi naglasio da su mještani Rude koji su stradali u strašnom pokolju prije 80 godina zaista proživjeli svoj Veliki petak, umirući nedužni s molitvom na usnama, te su sada zasigurno kod Gospodina. Posebno je nadbiskup u homiliji naglasio da ove mučenike ne smijemo dati zaboravu, iz dana u dan ih se trebamo sjećati i moliti za njih.

Nakon mise zadušnice uslijedila je molitva i odrješenje, te polaganje vijenaca za sve stradale kod spomen kosturnice na groblju Svetog Martina.
Vijence su položili izaslanik Hrvatskog sabora i državni tajnik Ministarstva turizma i sporta pod čijim se pokroviteljstvom obilježava ova obljetnica Tonči Glavina, izaslanik Splitsko-dalmatinske županije bio je zamjenik župana Stipe Čogelja, u ime Općine Otok vijenac je položio načelnik Dušan Đula, počast nevinim žrtvama odao je i Petar Škorić, predsjednik Uprave ŽUC-a. Vijenac kod spomen kosturnice položio je sa izaslanstvom predsjednik OO HDZ-a Ivan Laco, te obitelji stradalih i nestalih i ostali mještani Rude.

U povijesnim odorama komemoraciji su nazočili alkar Josip Benja i alkarski momak Ante Čovo. Tijekom misnog slavlja pjevao je mješoviti župski zbor Sv. Martina pod vodstvom Marijana Tadića.

ferata@ferata.hr
0997370409